Украински журналисти откриха недекларирана вила на президента Петро Порошенко в Испания.

Разследването е на програма "Схеми" - съвместен проект на Радио "Свобода" и телевизионния канал "UA: Първи".

Вилата се намира на самия плаж Аталая-Исдабе, недалеч от луксозния средимземноморски курорт Марбея. Тя е на два етажа и е с площ 1254 квадратни метра. Парцелът е с площ 2,6 декара. Вилата си има и басейн. Оценена е на 4 милиона евро.

Палатът е построен през 1993 г. и е купен от Порошенко през 2008 г. Тогава той вероятно не е и подозирал, че един ден ще стане президент на Украйна. По онова време тъкмо е станал член на Надзорния съвет на Националната банка в Киев.

Порошенко купил палата през 2008 г. Той се води не на него, а на базираната в Испания негова компания Feruvita SL.

Разкритието на журналистите може да предизвика нов скандал в Украйна.

Петро Порошенко. Снимка ЕПА/БГНЕС

В края на октомври десетки хиляди държавни служители и депутати за първи път разкриха своите доходи и авоари в обществено достъпна база данни.  Оказа се обаче, че в декларациите фигурират милиони евро и долари в брой, цели автопаркове от луксозни автомобили и скъпи швейцарски часовници и дори... частни църкви.

От декларацията на Порошенко, известен още като "шоколадовия крал", стана ясно, че състоянието му възлиза на 867 милиона евро. Той декларира 26,3 милиона долара в банкови сметки. Негова собственост са 104 компании и благотворителни фондации, базирани не само в Украйна, но и в чужбина, включително в Русия.

В Украйна президентът има къща на стойност 1 милион евро, 6 парцела, три апартамента и едно необитаемо помещение.