Руската страна е водила много по-ефективно делото за Белене от българската.

Това заяви днес пред Веселин Дремджиев в "Денят" адвокат Ивайло Дерменджиев.

"Например защитата е струвала на руската страна 17 милиона евро, а на българската - 28 милиона, или с една трета повече. Това не е много обичайно, тъй като в арбитража ищецът има много повече работа от ответника", каза юристът.

Той изтъкна още един тревожен според него факт. А именно, че са уважени 66 на сто от руските искове. А на нашата страна категорично са отхвърлени всички три насрещни иска.

Сред публиката се шири мнението, че трябва да сме доволни от това решение. Но то е максимално добро за руската страна.

Москва е имала 17 свидетели по това дело, а София - само 9.

"Установих, че там, където руските свидетели са давали показания, са били кредитирани от съда. А българските не са били. Значи, съдът е възприемал това, което са говорили руснаците. Това може да е пристрастие или нещо друго. Но в частта "съдебни разноски" пише, че сме платили за експерти 3,5 милиона евро. А руснаците са платили за същото само 1,5 милиона Притеснява ме, че за един от нашите свидетели излезе публична информация, че му е било платено да бъде свидетел на факт - на това, на което е присъствал и е видял. Може и на други свидетели им е плащано. И в такъв случай, когато плащаме на собствените си свидетели, съдът няма да кредитира неговите показания", изтъкна Дерменджиев.

Според него прокуратурата трябва да пита за какво са платени тези 3,5 милиона евро.

Освен това експертите по делото са 4-ма души и всички са чужденци. Сред тях няма нито един българин.