Претендентката на демократите в САЩ за Белия дом Хилъри Клинтън обвини директора на ФБР Джеймс Коми за загубата си в изборния ден.

В конферентен разговор с водещите дарители за кампанията ѝ Клинтън е заявила, че решението на Коми да поднови разследването за нейните електронни съобщения само 10 дни преди вота е обезсърчило колебаещите се избиратели и е мотивирало онези, които са приемали внушенията на Доналд Тръмп, че системата е опорочена.

Двама участици в разговора, цитирани от "Ройтерс" споделят подробности, докато Клинтън се въздържа от медийни изяви.

Агенцията допълва, че е видяла служебна записка от щаба на Клинтън, в която се описва, че почти всички социологически проучвания и прогнози са сочели победа за нея, но съобщението на Коми е обърнало тенденцията. Макар седмица по-късно директорът на ФБР да обяви, че не е открито нищо нередно, политическата щета вече бе нанесена, особено в Средния Запад, където симпатизантите на Тръмп се надигнаха най-много.

Клинтън изгуби щата Уисконсин, където от 1984 г. републиканците не са печелили. Поради това тя насочи усилията си към оспорваните щати с убеждение, че Уисконсин ще гласува гарантирано в нейна полза.

Още няма официални данни от Мичиган, но изглежда и там Тръмп печели, макар републиканци да не са побеждавали на президентски избори от 1988 г. насам. В записката се казва още, че хората, които в последната седмица преди вота са определили за кого да гласуват, са го направили предимно в полза на Тръмп.