Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че подава оставка в първия работен ден на парламента заради резултатите от вота. Това каза самият премиер на пресконференция в централата на ГЕРБ.

"Първо да поздравим победителите в днешния вот. Да благодаря на всички, които подкрепиха нас. Да поздравя колегите от ДПС, които положиха огрокмни усилия да спечели г-н Радев. Има вече нова полrтическа ситуация в България. При новата ситуация в парламента сега от резултатите от изборите става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство. Не само, че не могат да се направят реформи, дори и бюджета не може да се приеме.

При това положение само част от РБ и ГЕРБ няма как да имат мнозинство в парламента. В първия работен ден на парламента ще депозирам оставката на този кабинет", каза Борисов.

Според него има ново мнозинство - БСП, ДПС, ДСБ и други, които сега ще имат шанс ако искат да направят правителство в това Народно събрание. Борисов повтори многократно, че "БСП, ДПС, ДСБ" имат мнозинство в парламента в момента.

"Да поздравя г-н Радан Кънев, че направи всичко възможно да унищожи коалицията център-дясно, може и сега да го вземат в коалицията, освен ако не иска все да е в опозиция", отбеляза премиерът.

Борисов призна, че очевидно вина за безапелационната загуба днес има в ГЕРБ, и отбеляза, че тепърва предстоят анализи на грешките, които са допуснати. Отказа да обвини шефът на изборния щаб Цветан Цветанов, но заяви, че няма да му подарява часовник (каквато традиция имат те двамата след всеки вот, спечелен от ГЕРБ). Той подчерта, че Цветанов е работил усилено в месеца на кампанията.

В централата на ГЕРБ се събраха министрите от кабинета, членове на ГЕРБ. Подчертано отсъстваха министрите на Реформаторския блок. Така беше и на първия тур на президентските избори преди седмица. Там бе и Борисов.

По-рано през деня премиерът заяви, че ще спази обещанието си да подаде оставка, ако кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева загуби балотажа.

 
Според изследване на "Галъп" 46,8% от избирателите не желаят предсрочни избори, а 36,7% смятат, че трябва да има такива.

Борисов се обяви и за свикване на Велико Народно събрание.

"Референдумът. Въпреки много условности той ясно показа, че над 3,5 млн. желаят промяна. Свикването на ВНС е задължително. Политическата класа в този си вид нещо не е добре", каза Борисов. 

Борисов заяви, че е за мажоритарен вот и субсидия за партиите не на 1 лев, какъвто е въпросът на референдума, а на 0 лева. Така нямало да има никакъв политически живот в партиите, подчерта той. За тези промени не е нужно свикване на Велико Народно събрание.

Премиерът заяви и готовност да се намалят депутатите на 120, един от въпросите на референдума, който не мина - нещо, което той явно бе забравил.

За ВНС се обявиха и от АБВ, и от ДСБ.

"На тези избори хората ни казаха - нещо не е както трябва. Вашите приоритети може би са добри, но явно има други. Разбирам ако беше на кантар да говорим и да търсим варианти. Категорично е желанието на БСП да управлява. Друго правителство на ГЕРБ в рамките на този парламент няма да има", каза Борисов.

Борисов отказа да коментира, че ГЕРБ продължава да е първа политическа сила.

"Оставяме им една абсолютно подредена държава, с огромни пари в резерва, всички програми работят. Преди два дни ЕК даде ръст 3,6% на икономиката. Минаха стрес-тестовете на банковата система, стабилна, не мърда. При тях се рути", каза Борисов.

Той каза, че ГЕРБ са си направили изводите. Борисов изтъкна, че приказките за чудовищни манипулации не са се оказали верни. Той благодари на тези, които са го подкрепили и се извини на тези, които не са. Според него "през цялото време правихме добри неща". Той каза, че за нищо не съжалява. Важното било да има мир и демокрация. Според Борисов хората ще оценят това, "което сме направили", но и са наказали партията за това, "което не сме направили".

На въпрос дали съдебната реформа е една от ключовите причини народът да си отдръпне доверието, Борисов отсече:

"В правосъдието направихме всичко, което бе възможно в този парламент."

След премиера говори кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева. Тя поздрави Румен Радев за победата, и благодари на всички, които са я подкрепили. 

"Установих, че имам проблем - популизма. Не си позволих да излизам през кампанията с неща, които просто да се харесат на избирателите", заяви тя.

На въпрос дали ще остане на поста председател на парламента, тя заяви, че това ще го реши парламентарната й група.

Цецка Цачева поясни, че ВНС може да намали броя на депутатите на 120, след като хората искат това. Тя изтъкна, че за този въпрос не е достатъчно конституционно мнозинство в обикновено Народно събрание. Тя изрази съмнение, че сегашното мнозинство ще може да гласува избори за ВНС.