Кандидатът за президент, подкрепен от Реформаторския блок Трайчо Трайков заяви пред бТВ, че е разочарован от избора на Румен Радев за държавен глава. Той призна, че е гласувал, но не каза за кого.

"Аз гласувах за демокрацията, разбирайте го както желаете", каза Трайков.

И допълни:

"Аз съм разочарован, но не от днес, най-малко от миналата седмица съм разочарован. Аз съм един избирател".

Трайков припомни, че са останали без отговор въпросите му към кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, а тяхната цел е била само една - тя да може да се обърне към 230 хил. десни избиратели.

Според Трайков вотът за Радев е антисистемен, подобно на този за Доналд Тръмп в САЩ.

За лидера на ДСБ Радан Кънев на втория тур "не се е случило нищо неочаквано".

"Нищо неочаквано няма, още в петък преди първия тур моята прогноза беше съвсем ясна", каза Кънев.

Той смята, че сме свидетели на непредизвикана политическа криза, която не е била необходима.

"Г-н Борисов се самосвали, успя да затрие ГЕРБ, да затрие кандидата си за президент. Както повечето хора, които мислят за себе си като краля Слънце. Съдебната реформа беше основата на неговото второ правителство. Отхвърли всички протенати ръце за спокойно протичане на президентските избори. Аз го предупреждавах, че той не може да спечели президентските избори по начина, по който го иска", каза Борисов.

Според него премиерът е допуснал "каскада от грешки, прилича на дервногръцка трагедия". И всичките му действия са били продиктувани към установяване на партиен режим.

"След като си управлявал 2 години с ДПС и в прекрасен сговор с БСП това плашило е смешно. Ако някой в БСП днес си мисли, че тази партия е получила 1 млн. гласа на първи тур, и 2 млн. на втори тур той тръгва по пътя на Борисов. Това е спонтанен протестен вот на 2 млн. българи", каза още Кънев.