Въпросите от референдума не трябва да се прилагат в абсолютния си вид. Тази теза изказа депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски в ефира на БНТ тази сутрин.

"Понеже се говори за тези 3,5 милиона, те са всъщност 2,7 милиона, понеже една част гласуваха с "не" на този избор. Има едни 4 милиона, които са против тези въпроси или не са участвали в референдума, те също не трябва да биват подценявани", подчерта той.

Според него е по-добре да се обсъжда вариант за частична мажоритарна система, като тази в Германия или Австралия.

"След няколко вота мажоритарната система ще доведе до двупартийна система, а това не ме трогва", подчерта той. "Аз не се притеснявам, избиран съм мажоритарно. Да, вероятно част от мажоритарно избраните кандидати ще бъдат много достойни хора, но нека кажа ясно - вероятно част от българския парламент ще бъдат хора с особени прякори и много много черни пари. Никой не би бил щастлив от това, че първият печели всичко. Първият би спечелил между 160 или 180 места. Не мисля, че имаме нужда от еднопартийна или двупартийна система 26 от прехода. Едва ли българското общество иска точно това."

Зеленогорски се съгласи, че партийната субсидия, която в момента е 11 лв, трябва да бъде намалена, но не на 1 лв, както е според референдума, или на 0 лв за глас, както предложи вчера премиерът Борисов. Той увери, че РБ имат вариант, който да намали субсидията, но че не иска партиите да бъдат финансирани от "черни каси".

"Това са много сложни и тежки въпроси. За мен големият проблем е в рамките на тези два месеца и половина, как ще успеем да свършим всичко. Бюджет, има ли бюджет, няма ли бюджет? Ще гледаме този, който е на правителството в оставка?" отбеляза още Зеленогорски.

Той заяви още, че част от причините за кризата в момента не е само недовършената съдебна реформа, а и липсата на антикорупционно законодателство - това, което Меглена Кунева предложи и още не е гласувано:

"От изключително значение за мен е да гласуваме законопроекта "Антикорупция". Той някакси остана забравен."

Зеленогорски каза твърдо, че Реформаторският блок ще се яви заедно на следващите избори, и че дори те да са изцяло мажоритарни, те имат силно присъствие в някои райони. Но отбеляза, че е жалко, че десните сили - ГЕРБ и РБ - не са постигнали съгласие за общ кандидат.

"Човек оценява някои неща, когато ги загуби", отбеляза депутатът.