Румен Радев няма да бъде президент на левицата, смята политологът Евгени Дайнов, който отбеляза в студиото на бТВ днес, че БСП "си вкараха таралеж в гащите" с кандидатурата на генерала.

"Видяхме как веднага противоречи на Нинова снощи. Ще се окаже, че той не е нито войник на БСП, нито подводница на Русия", отбеляза Дайнов.

Според него Радев е демонстрирал интегрирано поведение по време на кампанията.

Гостуващата в сутрешния блок заедно с него Велислава Дърева бе на същото мнение:

"Радев няма от какво да се еманципира. Не е тази ситуацията, това е един човек, който има ясна позиция, не се притеснява да я съобщава и защитава. През цялото време се опитваха да го вкарат в някакви червени рамки."

Дайнов отбеляза, че това създава опасност Илияна Йотова, която е кадър на БСП, да се превърне в "контрапрезидентша"

"Както беше тази на Плевнелиев, забравих й името дори", обясни той, визирайки Маргарита Попова, която често бе на различна позиция от държавния глава.

И двамата политически коментатори отбелязаха вчерашната победа на Радев като лично негова, а загубата на Борисов - също.

"Той си внуши, че ще бъде вечен. Той заяви, че ще има 10 мандата - това са 40 години, да не забравяме. Той изгуби реалността, когато се гледаше в огледалото, той виждаше вечността", каза Дърева по адрес на премиера.

 

Дайнов пък заяви, че Борисов се е помислил за Тодор Живков. И определи поведението му като "на обидено дете".

"На него все някой друг му е виновен, сега му е виновен явно Радан Кънев", каза политологът.

Според него друга кандидатка - например столичната кметица Йорданка Фандъкова - би била по-подходяща от Цецка Цачева, но пак не би спечелила срещу Радев, просто би загубила с по-малко.