"Проруски", "приятелски настроен към Москва", "бивш шеф на ВВС" - това са основните определения, с които световните медии съобщават за победата на Румен Радев на президентските избори в България вчера.

В много от медиите водеща новина е оставката на премиера Бойко Борисов, а победата на кандидата на БСП е посочвана като причината за това.

Ройтерс определят Радев като новобранец в политиката, като подчертават желанието му да балансира отношенията с НАТО и ЕС и тези с Русия.

"Файненшъл таймс" пише как новоизбраният президент е получил подкрепа от "турската етническа партия ДПС" и "ултранационалистите" от Патриотичния фронт. Те отбелязват и че голяма част от подкрепата за него е дошла като протестен вот срещу управляващата коалиция.

БиБиСи цитират репликата на генерала, че "да си проевропеец не означава, че трябва да си срещу Русия".

Според "Ал Джазира", Радев е използвал страха и гнева на хората към бежанците, като е обещал, че няма да позволи България да се превърне в "мигрантско гето". И те твърдо определят победителят във вчерашният вот като "проруски", а опонентката му Цачева - като проевропейска. Отбелязват и че позицията на президента у нас е "в голяма степен церемониална", но че той има право на вето и подписва международни споразумения.

Ройтерс обаче са намерили и защитник на Радев в лицето на анонимен западен дипломат в София. Той казва:

“Хората се притесняват за това какви са истинските му намерения, защото той праща смесени съобщения. Радев е по-мек към Русия, поне отчасти заради русофилските настроения на част от електората, но въпреки това мисля, че той е 100% про-НАТО."