Прокуратурата в Силистра се е самосезирала след предаване на „Шоуто на Слави“ и публикация във в. „Труд“, в които са представени несъответствия в протоколи на секционни избирателни комисии в крайдунавския, град, касаещи референдума.

За какво става въпрос?

В шоуто показаха два протокола, които им били изпратени по мейл. Първият е с номер 203 100 146, район 20 в Силистра. Броят на гласоподавателите в него е 892, а броят на гласувалите – 440. Недействителните бюлетини и празните пликове са 4 на брой, а недействителни бюлетини не по образец – 436. Изводът е, че от всички 440 гласували, всички са невалидни, обясняват от шоуто.

Вторият пример показва как пък изчезват подписи на вече гласували хора, смятат от шоуто. Избирателният протокол е с номер 203 100 147, пак от район 20 в Силистра. Броят на гласоподавателите е 752, брой на гласувалите по подписи – 5. На втора страница на протокола се виждат: невалидни бюлетини  426, бюлетини без пликове – 0. Изводът е, че при само петима гласували „някакви мистериозни 426 невидими фантома са пуснали 426 бюлетини в пликове“, казват от „Шоуто на Слави“.

Разпоредени са проверки на три протокола на СИК по чл. 169 от НК за евентуално извършено престъпление на лице от състава на избирателна комисия, което по какъвто и да е начин преправи резултат от избори или референдум. За това деяние законът предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години, пише в съобщението на прокуратурата.

Проверките са възложени на икономическа полиция в Силистра.