Софийска градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт  срещу Николай Китов за това, че в качеството му на длъжностно лице в условията на продължавано престъпление умишлено не е положил достатъчно грижи  за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното му имущество и в резултат на това са настъпили вредни последици  в особено големи размери за ръководеното от него дружество – „Техномаркет България“ АД.

Това съобщава прокуратурата относно бивш ръководител във веригата за техника, в която по-късно официално си призна дял Делян Пеевски. Щетите, които е изчислила прокуратурата, са за 4 229 576 лв.

В периода 27.03.2015 г. до 05.06.2015 г. Китов в качеството си на длъжностно лице - „Старши продуктов мениджър“ в посоченото по-горе дружество, умишлено не е положил достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа, като не е прекратил доставките на стоките от дружеството „Техномаркет България“ към дружество „МЛЛ Трейд ЕООД“, въпреки достигане на договорения между дружествата кредитен лимит.

Обвиняемият не е предприел и  действия по събиране на вземания на „Техномаркет България“ АД към споменатото „МЛЛ Трейд“ ЕООД или тяхното обезпечаване.

В резултат на това  за „Техномаркет България“ АД настъпила щета в особено големи размери -  на стойност 4 229 576 лв., а престъплението се определя като особено тежък случай.

Китов отива на съд по чл. 219 ал. 4 от НК, който обичайно се прилага спрямо недобросъвестни шефове на държавни фирми, кметове или други материално-отговорни лица и пр.

Най-актуалните скандали, които текат около "Техномаркет" в сегашния му вид пък, са поредица от дела заради обвиненията на международното дружество "Глориент инвестмънт", че не си плащат наема. След 10 години на договорни отношения (недвижимостите били продадени още през 2006 г.) изведнъж магазините спрели плащанията от началото на 2016 г., което съвпада с признаването на собствеността от Делян Пеевски.

Под наблюдението на няколко западни посолства "Глориент" се опитва да изхвърли наемателя чрез съд, обаче делата масово биват спирани, защото другата страна в момента атакува самите договори за покупко-продажба или за наем отпреди 10 години.

Както Клуб Z писа, това стана повод 5 търговски камари от западноевропейски страни да пишат на правителството, народното събрание, президента, тримата вицепремиери и правосъдния министър.