Луната ще е с 14% по-голяма и с 30% по-ярка тази нощ, тъй като достига най-близката си точка до Земята (перигея), и едновременно с това е в пълната си фаза.

Тъй като естественият ни спътник се върти около Земята по елиптична орбита, разстоянието, на което е, варира с около 49 000 км. Днес тя е на около 357 000 км от нас. Ефектът не е от най-редките астрономически явления - случва се за втори път през 2016 г. Днес обаче Луната ще е най-голяма за последните 68 години. Толкова добро съвпадане на пълнолунието с перигея ще се случи пак чак на 25 ноември 2034 г.

Поради увеличеното количество отразена светлина, Луната ще има и лек жълто-оранжев оттенък. Това обаче ще стане още по-подчертано, когато се приближи към хоризонта.

Терминът "суперлуна" не е научен, а се появява в астрологията. Макар да има твърдения, че "суперлуната" може да доведе до земетресения, цунамита и други естествени бедствия, това не е доказано от науката.

Близостта на Луната тази нощ ще доведе до по-силни приливи и отливи, но разликата ще е незначителна - няколко сантиметра.