Германският национален отбор по футбол бе приет от папа Франциск във Ватикана. Световните шампиони играят утре приятелски мач с Италия в Рим и използваха престоя си за аудиенция при главата на римокатолическата църква.

Томас Мюлер и Матс Хумелс връчиха на светия отец фланелка с подписите на всички национали, поставена в луксозна рамка. И огромна картина, нарисувана от деца, на която е изобразен светът на футбола, в който има място за всички раси и религии.

Папата благослови Мюлер и компания. Преди малко повече от две години "железните" станаха №1 в света на мондиала в Рио де Жанейро след победа над сънародниците на папа Франциск от Аржентина с 1:0 на финала. Известен факт е, че понтифът е футболен запалянко. Той гледа мачове по телевизията винаги, когато има време.

"Често чувам, че победите ви се дължат на това, че играете като истински отбор. Успехите в спорта изискват не само дисциплина и персонални жертви, но и уважение към другите и отборен дух", обърна се към футболистите папата.

"Беше много хубаво. Думите му достигнаха до всеки от нас", коментира след визитата селекционерът на германците Йоахим Льов.

На младини папа Франциск, тогава Хорхе Берголио, също е играл футбол, а и до днес е фен на аржентинския клуб "Сан Лоренсо". Той е учил в едно училище с великия Алфредо ди Стефано.