С разпит на 6-има полицаи от Костенец и трима близки на депутата Бат Сали, днес стартира по същество делото срещу него.

Александър Методиев от ДПС е обвинен за поредица от случки на 1 май, когато профучал покрай униформен и явно видим патрул, направил забранено тройно изпреварване, но вместо да спре... помахал и избягал. Затова пък след 10-15 мин .се върнал и започнал да заплашва полицаите, които междувременно си позволили "нахалството" да спрат микробус с "неговите хора - ромския отбор по футбол".

Ченгетата направили проверки на личните документи на пасажерите и тръгнали да съставят акт на един по Закона за българските лични документи, че е без лична карта.

През това време ромите от "отбора" заплашвали катаджиите, че "сега ще видят те, като дойде шефът", самият той - когато вече дошъл - им размахвал депутатска карта, крещял, че за 3 дни са уволнени и опитал да ги строи да му се отчетат за цялата си наказателна дейност - колко акта са съставили този ден.

Вие възприехте ли, че това е микробус, пълен с цигани (с явен подтекст: расисти ли сте, б.а.)

Нещо специфично ли ви накара да спрете точно този микробус, или по принцип в този ден спирахте всички бусове

Вие бяхте ли въоръжени, носехте ли индивидуални знаци.

На колко метра стоеше Методиев от вас.

Откъде изобщо полицаите са разбрали, че в джипа има само двама, като задните стъкла на бат Сали са затъмнени.

Изобщо сигурно ли се, че той е карал... (при положение, че джипът Мерцедес ML е със сравнително запомнящия се номер СО 1001, б.а.)

Ето на такива адвокатски въпроси трябваше да отговарят ченгетата, позволили си да махнат със стоппалка на депутата. И които между другото днес се разкарваха за втори път до СГС - първия път на Методиев му бе станало лошо на сърцето и делото не тръгна поради това.

Полицаите определиха, че тонът му, когато идва да ги заплашва, е бил "висок и назидателен", а поведението "грубо, арогантно и цинично". Единият от тях дори толкова се притесни при водопада от питания, че на свой ред попита: "Какво ще рече арогантност"?

"Държането беше на човек, който е властимащ и се чувства безнаказан", определи друг от униформените - Валентин Георгиев.

Полицаите дадоха напълно смислени и логични отговори на всичките въпроси: че случката е в дните преди Великден, че имали специализирана полицейска операция, част от която е и да гледат товарни коли и бусове за нередовно агнешко месо.

Днес се оказа, че точно някой си Георги Радков - който без лична карта, е заминал за Русия за "неопределено време" и въпреки издаденото постановление за принудително довеждане, то не е изпълнено.

Обвиненията срещу Сали са за хулиганство и че е пречил на орган на властта да изпълни задълженията си.