Една от големите звезди на футбола - Томас Мюлер, обиди футболното джудже Сан Марино и получи отговор, който взриви спортния свят.

Пресаташето на федерацията на страната Алън Гасперони написа писмо до аса на Германия и "Байерн" (Мюнхен) по повод негово изявления след световната квалификация в петък вечерта, завършила 8:0 за световните шампиони.

Томас Мюлер се изказа, че да се играят такива мачове е "непрофесионално". 

"Мога да ги разбера, че за тях е важно да играят със световните шампиони. Мога да разбера също, че могат само да се бранят и играят доста твърдо. Но пък от друга страна се чудя дали такива мачове не водят до излишни рискове. Не виждам особен смисъл от такива мачове", рече Мюлер.

Отборът на Сан Марино преди мача с Германия.

А ето и отговорът на Гасперони:

Скъпи Томас Мюлер,

Прав си. Мачове като този в петък вечер са нищо. За теб. От друга страна, скъпи Томас, ти не е нужно да идваш в Сан Марино за почти нищо през уикенд, в който без Бундеслигата би могъл да прекараш с жена си на дивана в твоята луксозна вила. Или, кой знае, можел си да вземеш участие в събития, организирани от спонсорите ти, за да спечелиш хиляди евро.

Вярвам ти, но позволи ми да ти дам 10 добри причини, поради които мисля, че мачът Сан Марино - Германия беше много полезен. Може да ги обмислиш и да ми споделиш твоето мнение.

1. Мачът беше полезен, за да напомни, че не можеш да вкараш гол дори срещу толкова слаб отбор като нашия и не казвай, че не беше ядосан, че не успя да се разпишеш.

2. Напомни на твоите директори (дори на Бекенбауер и Румениге), че не притежават футбола, а той е на тези, които го обичат, сред които независимо дали ти харесва или не, сме и НИЕ.

3. Освен това показа на хилядите журналисти от цяла Европа, че все още има момчета, които следват мечтите си, а не вашите правила.

4. Мачът беше полезен, за да покаже, че вие германците никога няма да се промените, а историята ви учи, че „тормозът” не ви гарантира победа.

5. Показахме на тези 200 човека в Сан Марино, които практикуват футбол по своите си причини, защо треньорите винаги искат от тях да работят здраво. Кой знае - може един ден всичките им саможертви да се отплатят с мач срещу световните шампиони.

6. Мачът даде възможност на вашата федерация (и не само на вашата) да спечели пари от телевизионни права, с които може да строи терени и училища за децата и да направи стадионите безопасни... Нашата федерация, ще ви споделя една тайна, прави нов футболен терен в село, наречено Акуавива. Ти можеш да го построиш с шестмесечната си заплата. Ние ще го направим с правата от 90-те минути на мача. Не е зле, нали?

7. Полезно беше за страна, голяма колкото терена ви в Мюнхен, да намери място във вестниците с нещо добро. Защото футболният мач е добра причина.

8. Беше хубаво за твоя приятел Гнабри да дебютира в националния тим и да отбележи три гола.

9. Мачът направи някои жители на Сан Марино малко по-щастливи, напомняйки им че имаме истински национален тим.

10. Важен беше и за да ме накара да осъзная, че дори и да носите най-красивите екипи на "Адидас", отдолу винаги ще сте тези, които слагат бели чорапи и сандали.

С обич, твой Алън.