Въпреки неудачите с гърмящия Galaxy Note 7, Samsung продължава да се разширява - с придобиването на американския производител на автомобилни системи Harman International Industries. Сделката за 8 млрд. долара е най-голямата сделка в историята на корейския гигант, съобщава Блумбърг.

Сделката ще е факт през 2017 г, когато бъдат завършени всички одити и проверки, но технологичният гигант плаща с 28% над стойността на акциите преди обявяването на сделката - знак, че наистина иска копанията.

Harman е известна сред масовия потребител с брандовете си за аудиоустройства - Harman/Kardon, Infinity, JBL и други, но всъщност основната продукция на компанията е в сферата на свързаните автомобилни системи - свързани към Интернет, разбира се. Техни системи се намират в модели на всички големи марки - BMW, Mercedes-Benz, Subaru, Kia Motors, Land Rover и др.

С покупката Samsung всъщност става един от най-големите играчи в сектора, в който се опитват да влязат също Apple и Google.

Паралелно с това корейците инвестират в родния си производител на автомобили BYD 440 млн. долара тази година. 

Това не е първият опит на корейците в автомобилния бизнес - през 1994 г компанията работи в общ венчър с Nissan, но през 1998 г се отдръпна заради кризата на континента.

През 2013 г. пък създаде свръхуспешната SN3 Z. E. - електромобил, който държи 58% от този пазар в Южна Корея, и е съвместна разработка с Renault.