Съдийската колегия на ВСС днес отказа да се занимава със скандала - как бивш зам.-министър на Христо Иванов не е избран за постоянен преподвател по наказателно право на младите юристи, макар че на два пъти изкарал отлични оценки. Става въпрос за Петко Петков, който ядосваше т. нар. мнозинсто в Съвета като зам.-министър на правосъдието и остро критикуваше статуквото и ментето на съдебна реформа. Дори се стигна до това - когато го възстановяваха като съдия, един член на ВСС да каже, че гласува "с отвращение".

Как Петков се яви за преподавател в Националния институт на правосъдието?

В комисията, която изпитва кандидатите за постоянен преподавател по наказателно право и процес комисията е била в състав: Нели Маданска –заместник-директор на НИП и председател на комисията, Павлина Панова, съдия във ВКС, Ружена Керанова – съдия във ВКС, Галина Захарова - съдия във ВКС, Лада Паунова - съдия във ВКС

 На 19.09.2016 г. двете комисии (по назаталено и гражданско) обявяват класирането: съдия Петя Стоянова печели за граждански преподавател със 76,4 точки,  а за постоянен преподавател по наказателно право и процес  печели Петко Петков - с 92,4 точки (от 100 възможни!).

"Комисията предлага директорът да направи предложение пред Управителния съвет на Националния институт на правосъдието за одобряване на класираните кандидати."

Новоизбраната директорка Миглена Тачева обаче не предлага това. Кандидатът по гражданско право и процес е одобрен, а по отношение на постоянен преподавател по наказателно право и процес УС е задължил директора на НИП да... открие нова процедура. Това - на базата, че Петков имал недовършени дела.

Важно е да се каже, че въпросният Управителен съвет се състои от Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев, две дами от членовете на ВСС, деканът на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов и - като противовес Лозан Панов и министър Екатерина Захариева (които и единствени гласуваха против избора на Тачева през лятото, б.а.)..

Петков "на инат" се явява и на втория конкурс. Получват се следните резултати:

Петко Петков – 98.4 точки, Полина Величкова – 79.6 точки, Маргарита Димитрова – 64.6 точки и Яна Димитрова 62.8 точки.

Този път дори Тачева предлага той да бъде назначен за лектор на бъдещите прокурори и съдии. Управителният съвет отхвърля предложението с 4:3 гласа. 

Именно на базата на това и след вчерашна публикация на "Дневник" (озаглавена "Цацаров се намеси в избора за преподавател на младши съдии") днес 4-ма от т. нар. бунтари в Съвета опитаха да внесат въпроса като извънредна точка в дневния ред за обсъждане. Тъй като съдийската колегия решава командироването на съдии за преподватели в НИП. Предложението им обаче бе отхвърлено и просто не влезе в темите, които въобще да се обсъждат днес.