Руският град Волгоград може скоро отново да бъде наречен Сталинград, пише германският в. Hamburger Abendblatt, съобщава агенция "Фокус".

Президентът Владимир Путин реагирал положително на предложението градът да се казва със старото си име. Същевременно, той подчертал, че решението за това трябва да бъде взето на референдум от гражданите.

Според информация от руски военни ветерани, вицепремиерът Дмитрий Рогозин също е подкрепил тази идея. Целта на преименуването била да се отдаде чест на жителите на града, а „не да се почете Сталин", твърди Рогозин в Twitter.

На 2 февруари 1943 г. именно в Сталинград Червената армия е разгромила войските на Хитлер. Тази битка е първото голямо поражение на Фюрера по време на Втората световна война. Тази дата се празнува в Русия като решаваща повратна точка, която е поставила началото на победата над нацистка Германия. Като почит към тази битка в Париж има площад "Сталинград", който въпреки превратностите на времето не е прекръстен.

Хрушчов сигурно се е обърнал в гроба, коментират наблюдатели в Москва. Както е известно Никита Сергеевич, който стана генсек на КПСС след смъртта на диктатора, развенча култа към личността на Сталин, обвини го в избиването на милиони съветски граждани и извади мумифицираното му тяло от мавзолея на Червения площад. Именно той преименува Сталинград на Волгоград.