Цецка Цачева няма да подава оставка като председател на парламента заради загубата на президентсктие избори. Това каза самата Цачева малко след заседание на парламентарната група на ГЕРБ. Тя обясни, че въпросът е бил дискутиран и депутатите от ГЕРБ са застанали зад нея. При влизането си в пленарната зала днес Цачева бе посрещната с аплодисменти от депутатите от ГЕРБ.

Оставката на правителството ще бъде гласувана утре следобяд. В четвъртък и петък ще се гледат държавния бюджет, както и бюджетите на държавното обществено осигуряване и законопроекта за бюджета на НЗОК.

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че ще има политически консултации при президента Росен Плевнелиев с парламентарно представените партии. ГЕРБ ще бъде в президентството в четвъртък.

"Президентът има съответен график и всяка една от парламентарните групи ще участва на политически консултации при него. Смятам, че по-добре при президента на страната всяка една от парламентарните групи да изрази своето мнение и становище и тогава вече държавния глава да формулира и възможните консенсусни допирни точки, които имат парламентарните групи, и да се върви към провеждането на предсрочните избори", каза Цветанов.

Той потвърди отново, че ГЕРБ ще върне мандата за съставяне на правителство след оставката на кабинета. Цветанов не смята, че има други парламентарни групи, които биха могли да формират кабинет в 43-тия парламент, освен БСП.

За бюджета за 2017 г.  Цветанов уточни, че всички от ПГ на ГЕРБ са изразили становище, че е хубаво бюджетът да бъде разгледан и да се търси възможност да бъде приет.

"Днес и утре той се гледа в съответните комисии, и в четвъртък и петък ще имаме възможност да гледаме бюджета за 2017 година в пленарна зала", каза Цветанов.

Подкрепата на групата на ГЕРБ за Цачева бе потвърдена и от него.