Европейският съюз реши да създаде свой отбранителен капацитет, с който да защитава сигурността на своите граждани и интересите си по света.

"Съветът е ангажиран със способността на Съюза да действа като доставчик на сигурност и да  засили Общата политика на сигурност и отбрана като съществена част от външното действие на Съюза", заявяват министрите в заключителния документ от среща късно снощи.

Заключенията определят нивото на амбицията на ЕС в отбранителната сфера. То включва отговор на външни за Европа кризи, изграждането на капацитетите на нейните партньори и защитата на нейните граждани.

Министрите решиха ЕС да изгради свои сили за реагиране на базата на съществуващите сега на книга "бойни групи". Те възложиха на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността да предложи възможно най-бързо преструктуриране на сегашните пет щаба на 17-те военни и цивилни мироопазващи и хуманитарни мисии на ЕС по света с оглед той да има постоянно и по-координирано командване и планиране.

Те се споразумяха да задълбочат сътрудничеството си във военната промишленост, да преразгледат сегашните механизми за финансиране на операциите и да използват възможностите в Лисабонския договор за общи отбранителни структури и функции между държавите-членки желаещи постоянно да си сътрудничат в тази област.

 Анекс към заключенията на Съвета посочва, че общата отбранителна политика на ЕС ще включва: "съвместни операции по управление на кризи в ситуации на висок риск за сигурността в регионите заобикалящи ЕС; съвместни стабилизиращи операции, включително въздушни и специални операции; цивилно и военно бързо реагиране".

Върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини подчерта, че не става дума за европейска армия, за единно военно командване от рода на това в НАТО, за европейска териториална отбрана и за дублиране или конкуриране на НАТО.

Вчерашните решения бяха подготвяни от месеци, като част от приетата през юни т.г глобална стратегия на ЕС. Те обаче вземат под внимание американските настоявания Европа да поеме повече ангажименти за световната сигурност, най-малко в нейното съседство.

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп по време на кампанията си постави под съмнение смисъла от НАТО и готовността на САЩ да гарантират както досега сигурността на Европа.