Случайно или не, Росен Плевнелиев позира със следващия президент Румен Радев пред картина с говеда на „Дондуков“ 2 в понеделник. Широки усмивки пред фотографите, крепки ръкостискания, а зад държавните глави пастирите водят добитъка… С новите „участници“ селският пейзаж придобива друг контекст.

Картината се нарича „Стадо говеда“ и е на Златю Бояджиев, рисувана 1967 г. Тя е от фонда на Националната галерия, откъдето са я предоставили на Росен Плевнелиев с договор, сключен през 2011 г., обясни директорката на културния институт Слава Иванова. Избрана е от Плевнелиев за неговия кабинет, в който има още едно платно на Златю. Зад бюрото си държавният глава е окачил един от най-красивите пейзажи на Дечко Узунов.

Плевнелиев и Радев пред „Стадо говеда“ на Златю Бояджиев в президентския кабинет.

Плевнелиев и Радев пред „Стадо говеда“ на Златю Бояджиев в президентския кабинет.

Президентството е като изложбен салон за отбрана публика, в която има около 30-ина от най-забележителните платна в колекцията на Националната галерия. Сред тях са великолепните „Старият Пловдив“ на Цанко Лавренов, „Зима“ на Никола Танев… В Гербовата зала са най-мащабните формати – „Сватба“ на Владимир Димитров-Майстора, „Цар Симеон“ на Димитър Гюдженов, „Отец Паисий“ на Иван Мърквичка и „Момиче от Герман“ на Васил Стоилов.

Практика е държавни институции да изискват от български галерии творби на известни наши майстори за декорация.

„Жалко е, че тези картини се виждат рядко от широката публика, но при президента трябва да има достатъчно представителна колекция, защото приема лидерите на света“, коментира пред „Площад Славейков“ Слава Иванова.

Истински шедьоври красят не само тържествените зали на държавния ни глава, но и стаи на секретарки, сбутани са по коридорчета и прочие непредставителни места. Знакови творби от историята на българското изкуство висят също в Министерския съвет и в парламента.

Регламент, по който Националната галерия предоставя картини за временно ползване на държавни институции, не съществува. Но от института имат право да отдават картини за временни експозиции според Закона за културното наследство.

Мястото на културното ни наследство надали е в кабинетите на властта и държавните чиновници – то трябва да бъде представяно в съответствие на значението му, в националните ни музеи. За да го виждат хората и да го изучават специалистите. В редки случаи като този с двамата президенти обаче, ги зърват и обикновените българи – за да видят в друга светлина както себе си, така и своите пастири.

Впрочем, Златю Бояджиев има още една картина, подобна на „Стадо говеда“, научи „Площад Славейков“. Тя е част от постоянната експозиция на Националната галерия и от заглавието й разбираме накъде водят пастирите стадото – „Към кланицата“.

"Площад Славейков"