САЩ стоят рамо до рамо с Гърция, увери днес американският президент Барак Обама в Атина.

Той пристигна Гърция в рамките на последната си задгранична обиколка като държавен глава.

На 20 януари 2017 г. изтича вторият и последният разрешен от конституцията президентски мандат на Обама. Тогава той ще сдаде властта на Доналд Тръмп, който бе избран за държавен глава на 8 ноември.

Обама похвали постиженията на Гърция, която не спряла да се бори въпреки тежката криза. Той предупреди обаче, че предстоят още предизвикателства.

Гостът се срещна с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и премиера Алексис Ципрас.

Обама благодари на гръцкия народ заради съчувствието към мигрантите, проявено в най-тежките моменти на бежанската криза. Той допълни, че САЩ оценяват сътрудничеството на Гърция в борбата срещу тероризма в Егейско море.

"Смятаме за много важни силните връзки между НАТО, Гърция и САЩ. Искам да изразя възхищението си от гръцкия народ за този съюз", каза Обама.

На срещата с Ципрас стана дума и за Кипър.

„Със сътрудничеството на Турция и Гърция, може да се намери справедливо и трайно решение за Кипър“, каза Обама.

„Надяваме се на справедливо и трайно решение на кипърския проблем. Надяваме се на положително развитие“, отговори гръцкият премиер.

Случайно или не, точно в този момент в Гърция се намира и киръпският президент Никос Анастасиадис.

Утре Обама ще говори пред Акропола. След това той ще отлети за Берлин, където ще се срещне с германската канцлерка Ангела Меркел и други европейски лидери.

Обама така и не посети България, а сега можеше да "отскочи", защото Атина е само на 800 км от София. Преди него обаче Бил Клинтън и Джордж Буш-младши бяха у нас.