Шестима членове на Висшия съдебен съвет изпратиха общо становище по повод публикации, че срещу представляващия ВСС Димитър Узунов се води предварителна прокурорска проверка за подбуждане към лъжесвидетелстване (което е тайна и няма как да се провери, б.р.)

В тях се твърди, че на заседание на СГС по наказателно дело, проведено на 27 октомври 2016 г., свидетелката Люба Петрова (съдия от Раднево) е заявила, че е била "убедена да свидетелства" от Димитър Узунов в ущърб на подсъдимия. Люба Петрова е обяснила още, че е "търсела някакво спасение за себе си" и че разговорите ѝ с Димитър Узунов могат да се проследят по протоколите от нейното дело.

Според публично разпространената информация говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова е заявила на запитване от медиите, че: "Незабавно след съдебното заседание прокурорът по делото е изискал официално копие от протокола и го е изпратил на главния прокурор Сотир Цацаров. Той от своя страна незабавно го е изпратил по компетентност на Софийската районна прокуратура, тъй като съдържа проверими твърдения за склоняване към лъжесвидетелстване."

От Софийския градски съд обаче впоследствие уточняват за медиите, че "не отговаря на истината твърдението, че незабавно след съдебното заседание прокурорът е изискал официално копие от протокола. "Нито по време на заседанието, нито след това е постъпвало подобно искане от представител на прокуратурата. Едва днес 09.11.2016 г. в 10.44 часа от звеното "Антикорупция" към Софийска градска прокуратура е пристигнал факс, с който се иска препис от протокола на заседанието", припомнят от СГС, цитирани от шестимата.

"Считаме, че към момента не разполагаме с ефективна възможност за адекватна реакция на поредното сериозно засягане на авторитета на съдебната власт и в частност на Висшия съдебен съвет. Публично разпространените данни за действия, извършени от представляващия ВСС, са от естество да разстроят доверието в съдебната система и да уронят престижа на правосъдието, поради което фактите трябва да бъдат задълбочено и бързо проверени.

Ето защо призоваваме прокуратурата да проведе проверката максимално експедитивно, безпристрастно и обективно и да обяви публично и мотивирано резултата от нея. Това ще позволи на членовете на ВСС и на съдиите, прокурорите и следователите да формират становище за това дали е налице засягане на авторитета на съдебната власт и нейната независимост", завършват писмото си шестимата.

Това е поредният скандал около представляващия ВСС, който изтече в недовелите до никакви правни последици записи от Яневагейт, като "човекът на Бойко в Съвета". След това Лозан Панов настояваше точно Узунов да си покаже комуникациите, когато премиерът получи сервилен СМС от заседание на ВСС.

Само в последните няколко седмици същите 6-има "бунтари" (с различна подкрепа от други членове) опитаха на 2 пъти да свалят представляващия - за това, че е посочил кои да се срещнат с мисията от западноевропейски прокурори без обсъждане, и втори път - че заяви в тв интепрвю, че Калин Калпакчиев "движи" европроект за 340 000 лв. - нещо, което не е истина.

До момента последствия за Узунов няма, защото мнозинството гласува за него.