Днес Бойко Борисов влиза в историята не само като политикът, който е заемал премиерския пост два пъти в годините на прехода, но и като министър-председателят, който не е изкарал и двата си мандата. Следобед втората оставка на Борисов ще бъде приета от парламента. Той я подаде заради загубения от ГЕРБ президентски вот. Преди вота Борисов заяви, че ще направи това още ако ГЕРБ не е първа сила на първи тур, но не спази тази си заявка.

Първият мандат на Борисов приключи на 21 февруари 2013 г. Тогава на него му оставаха само няколко месеца, за да го завърши, докато сегашният му кабинет изкара само 2 години. През зимата на 2013 г. започнаха протести, провокирани от получени от много хора завишени сметки за електричество. В началото те нямаха политически характер, но впоследствие се издигнаха искания за оставка на кабинета. На 19 февруари 2013 г. полицията влезе в сблъсък с протестиращите и рани някои от тях, което се видя и по национални телевизии. На следващия ден Борисов заяви пред парламента, че подава оставка.

"Няма да участвам в управление, в което полицията ще се бие с хората", аргументира се Борисов.

Оставката му бе гласувана на следващия ден с 209 гласа "за", 5 "против" и 1 "въздържал се".

В следващите месеци трябва да се извървят процедурите, описани в Конституцията. Предстои да се завърти т.нар. парламентарна рулетка, според която ГЕРБ, БСП и още една партия ще получат мандат за съставяне на правителство.

Най-вероятно президентът Росен Плевнелиев ще състави служебно правителство, но парламентът ще продължи да действа. Очаква се служебният кабинет да бъде съгласуван с новоизбрания президент Румен Радев така, че да няма промени в него, след като той встъпи в длъжност на 22 януари догодина.