Да се гласува специално решение за принципна подкрепа на предложенията на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ за радикална съдебна реформа ще поискат от колегите си от всички парламентарни партии депутатите от Гражданския съвет на РБ Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев от ГЕРБ. Проектът вече е внесен в парламента. 

Той препоръчва на избраниците да се ангажират с идеите на гражданите за реформа в прокуратурата, Висшия съдебен съвет и т.н. като ги отразяват в проектозаконите, които внасят. В това число и ако се изготвя проект за нова конституция. 

Тримата депутати припомнят още, че въпреки изискването на закона подписката за съдебна реформа, подкрепена от 5000 граждани и внесена, вече една година "отлежава" в деловодството на Народното събрание. По закон такива граждански подписки трябва да бъдат разгреждани от депутатите в срок до 3 месеца от внасянето им. Темата обаче така и не стига до пренарната зала, въпреки че като член на комисията по правни въпроси Петър Славов постоянно настоява парламентът да спази закона и инициативата да престане да се бави. 

„През последния месец чухме от кандидатите за президент на почти всички парламентарно представени сили, в това число и на достигналите до балотаж, че искат съдебна реформа, държат на гласа на гражданите и одобряват румънския модел за работа на прокуратурата. Сега е време да потвърдят думите си като приемат този проект за решение и реално включат предложенията в своите бъдещи инициативи – независимо дали ще бъдат проекторешения за свикване на Велико Народно събрание или нещо друго“, заяви Петър Славов.