Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова новоизбрания български президент Румен Радев да пази стабилността на страната и да продължи добрите отношения с Брюксел на предшественика си Росен Плевнелиев.

"Надявам се, че изборите и вашият личен ангажимент ще осигурят политическата стабилност, необходима за постигане на текущите икономически и структурни реформи и изпълнението на общия европейски дневен ред", казва Юнкер в писмо до Радев, което  Комисията оповести днес.

Юнкер не пропускаше случай да изрази публично подкрепата си към Бойко Борисов, който подаде оставката на правителството си, след като кандидатката на неговата партия ГЕРБ изгуби президентските избори.

В писмото си той напомня на Радев въпроси, по които той зае различни позиции от предшественика си, за да спечели вота:

"Вашето избиране идва в изключително важен момент, както за Вашата страна, така и за Европейския съюз като цяло. Днес, когато сме изправени пред общи предизвикателства като бежанската криза, стремежа към енергийна сигурност и създаването на устойчиви работни места и растеж, за нас е важно да работим в тясно сътрудничество, за да се намерят необходимите решения на всички тези предизвикателства".

Докато Борисов и Юнкер принадлежат към дясноцентристката Европейска народна партия, Радев беше подкрепен от БСП, която е част от европейската левица. Въпреки различията си и двете подкрепят Комисията на Юнкер в Европейския парламент в съюз срещу евроскептичните и еврофобски групи.

"Желая Ви успех във Вашия президентски мандат и с нетърпение очаквам да работим с Вас по същия начин, по който имах удоволствието и привилегията да работя с досегашния президент Росен Плевнелиев", пише Юнкер. 

Плевнелиев беше известен в Европа с непримиримостта си към руската анексия на Крим и помощ за сепаратистите в Донбас. В кампанията си Радев зае значително по-проруски позиции както по кризата в Украйна, така и въпросите на енергетиката и по миграцията.

По-рано днес поздравления до Радев изпратиха председателите на Европейския съвет и на Европейския парламент Доналд Туск и Мартин Шулц.