Европа има нужда от армия, защото САЩ не могат да гарантират сигурността ѝ вечно, заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Наистина вярвам, че имаме нужда от европейска армия. Америка да гарантира нашата сигурност е нещо от миналото. Европа не може да бъде защитавана от Америка завинаги", каза той в разговор с граждани от немското малцинство в Източна Белгия.

Държавите-членки на ЕС харчат заедно за отбрана колкото САЩ - по близо 200 милиарда евро в годината - но имат едва 15 на сто от техните военни способности, каза Юнкер.

Това се дължи на развитието на 28 паралелни национални отбрани и съответните им проекти, които се дублират и конкурират, каза той.

Интеграцията в тази област би спестила на европейците между 20 милиарда и 100 милиарда евро годишно, посочи Юнкер.

Европейските министри на отбраната приеха снощи план да поставят основите на обща европейска отбрана. Тя обаче не означава обща армия, която е невъзможна при сегашния съюзен договор.

Според него поддържането на въоръжени сили и контролът върху тях остава изцяло в полето на националната компетентност.

Юнкер лансира идеята за европейска армия като далечна цел за първи път през мандата си в интервю за германския в. "Ди Велт" през март 2015 г.

В отговор на въпрос от аудиторията тази вечер той се опита да разсее страховете, свързвани с предизборната кампания на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп.

"Той не е заплаха г-н Тръмп", каза Юнкер. "Страхът не е добър партньор".

"Не мисля, че г-н Тръмп ще изпълни всички точки от предизборния си дневен ред", добави той. "Не мисля, че той  ще се оттегли от Организацията на Североатлантическия договор. Не мисля, че би бил на прав път, ако се оттегли и от преговорите за свободна търговия".