София ще има модерен бизнес район с небостъргачи.

След 10-15 години на входа/изхода на столицата в посока Пловдив ще се оформи ансамбъл от 7 високи сгради, като 4 от тях ще бъдат над 120 метра и може да се определят като небостъргачи.

Софийското „сити” няма да е с размерите на Манхатън (Midtown) в Ню Йорк, парижкия Дефанс или Канари Уорф в Лондон, но ще е едно добро начало.

Досега завършени и пуснати в експлоатация са две офис кули срещу „Интер експо център”– най-високата сграда в България „Капитал форт” (126 метра) и „Бенчмарк бизнес център” (70 м), където е централата на ЧЕЗ.

В последните седмици бе възобновено строителството на "Елипс тауър" (50 м). Дейностите по сградата, чиято архитектура е вдъхновена от Наклонената кула в Пиза, бяха замразени преди 6 години. Но раздвижването на офис пазара даде увереност на чуждестранния инвеститор Клод Табет да продължи напред. Ако не изникнат нови "извънредни ситуации", обектът ще бъде довършен след една година.

Преди десетина дни без излишен шум и фанфари бе направена първа копка на 202-метровия небостъргач "Скай форт". Разрешението за строеж бе издадено в края на август т. г. от новия главен архитект на София Здравко Здравков. Това ще бъде най-високата сграда в България при завършването й, което по план трябва да се случи през 2021 г. И тя ще се състои главно от офис помещения.

Най-късно през 2021 г. ще започне строителство на друга висока офис сграда – "Ийст форт" (79,5 м). Билдингът ще бъде на "втора линия" на бул. "Цариградско шосе" зад "Елипс център". Строителните дейности се очаква да продължат 4 години.

"Ийст форт", "Скай форт" и "Капитал форт" ще бъдат част от общ бизнес комплекс – "София кепитъл сити". Инвеститор е строително-предприемаческата компания "Форт Нокс".

И това не е всичко – най-новите планове на дружеството са да построи две кули близнаци в непосредствена близост. В "Скай резидънс" ще има основно жилища от висок клас, а на партера и по-ниските нива ще се разположат търговски площи.

Двете кули ще заемат мястото на "Техномаркет" и прилежащия му паркинг (бел. ред. - теренът и хипермаркетът са собственост на "Форт Нокс", веригата е под наем).

Височината им по предварителни данни ще е сравнима с "Капитал форт" или малко над него - 125-145 метра, нищо че на първите визуализации "близнаците" сякаш достигат нивото на "Скай форт" (202 м). Това ще превърне „Скай резидънс” в най-високите жилищни сгради в България.

"Строителството на двете кули е далекоперспективна идея. Първо ще бъде изградена най-високата сграда в комплекса ("Скай форт”), а после по-ниската ("Ийст форт"). Едва тогава ще се вземе решение за жилищните кули предвид ситуацията на пазара и възможностите за развитие", обясни за Клуб Z Николай Ангелов, представител на компанията инвеститор.

При това положение първа копка на „близнаците” най-вероятно ще има в периода 2023-2025 г. Стига дотогава да не настъпи нова световна икономическа криза.