"Жалко за европейските вестници. Моята професия в разузнаването ме кара да си мисля, че това е някакъв вид акция. Някой пуснал нещо, пресата го подема".

Така членът на ръководството на БСП ген. Бриго Аспарухов коментира по Нова тв реакциите на западни медии, които определиха новоизбрания президент на България ген. Румен Радев като проруски и дори, че е "одобрен от Кремъл". Аспарухов припомни, че и срещу Бойко Борисов се писали такива неща, визирайки "разни телеграми в американското посолство".

"Проруски", "приятелски настроен към Москва", "бивш шеф на ВВС" - това бяха основните определения, с които световните медии съобщиха за победата на Румен Радев в първите часове след президентските избори. Американският "Ню Йорк таймс" коментира изборите за президент в България и Молдова като "поредна доза добри новини за президента на Русия Владимир Путин. "Ал Джазира" определи новия президент на България като "проруски".

В самите руски медии настроенията бяха още по-приповдигнати, но това не бе коментирано от Бриго Аспарухов. "Победа на социализма. Додон и Радев стават президенти на Молдова и България". Така бе озаглавен репортажът на руската телевизия RT (Russia Today) - едно от главните оръдия на кремълската пропаганда. А друга руска телевизия "Вести" написа: "Забележителното е, че Радев е против членството на България в ЕС и НАТО, а също така за по-близки отношения с Русия".

"Радев е един български офицер. Достатъчно ясно подчерта, че той ще бъде независим и го показа още в първите си изяви", заяви още Бриго Аспарухов.

Бившият разузнавач още в началото на септември предрече, че кандидатът на ГЕРБ за президентските избори ще бъде Цецка Цачева или Йорданка Фандъкова.

"Радвам, се, че прогнозата е била вярна. Направих я на база анализ на тогавашната ситуация. Даже тогава призовах Бойко Борисов да се кандидатира и, ако го беше направил, може би 90% щеше да бъде избран. Не съм го съветвал аз за Цачева. Всичко беше премислен ход, но се оказа неверен. Борисов беше твърдо убеден, че когото и да предложи, ще бъде избран. Но изненадите бяха много и най-голямата е, че Румен Радев беше избран с огромно болшинство", коментира ген. Аспарухов.

Той е изненадан от това, че Бойко Борисов "незнайно защо" свърза резултатите от президентските избори с изпълнителната власт като цена. "И тази цена виждате, че е много тежка. Говори се за трудности, за хаос, за блокиране на институциите", добави бившият разузнавач. И каза, че БСП е готова за предсрочни парламентарни избори, но не на всяка цена и не с всички възможни средства.

Водещите на "Здравей, България" извадиха архивна снимка отпреди 15 години, на която Аспарухов е в парламента заедно с Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР. Коментарът беше: "Искаше човекът да се върне в МВР, помогнах му, не съм го назначил аз".