Топ 3 на причините, поради които българинът търси потребителски кредит, изглежда така: ремонт, рефинансиране и обединяване на стари задължения, а отскоро и покупка на употребяван автомобил.

Това е изводът от третото издание на обзора "Потребителският кредит на българина", изготвен от "БНП Париба Лични финанси". Компанията изготвя свой доклад на 6 месеца и последният обхваща периода май-ноември 2016 г.

"Преодолява се кризисният ефект, защото от 2010 г. насам новоотпуснатите потребителски кредити имат 63% ръст, а специално новоотпуснатите кредити от "БНП Париба" бележат общ растеж над 130%", каза изпълнителният директор за България и Румъния Бруно Льору пред журналисти.

Българите най-често кандидатстват за кредит за ремонт - цели 40% от всички молби, както и за заем за обединяване на задълженията. Средната изтеглена сума за рефинансиране на стари борчове при по-добри условия е стигнала 6650 лв., което е скок от 25% на годишна база.

Средно за ремонт се търсят 4789 лв., което е с 18% повече от миналата година, а в молбите за покупка на автомобил пише усреднено 5258 лв. И това искане нараства, но с около 10%.

Средната искана сума от кандидатите за пари е 3426 лв., като ръстът тук е около 7% над миналогодишния.

Общо средната търсена сума в топ 3 на потребителските кредити (по цел) е нараснала със 17,9%, което от "БНП Париба" тълкуват като симптом, че потребителите се чувстват все по-комфортно. А трите изредени топ причини формират над 75% от молбите за потребителски кредити.

Интересни са единични статистики на фирмата, която се похвали, че раздава заеми вече 15 г. Най-купувани с кредит са телевизорите – финансирани са повече от 420 000 бройки. Най-голямата финансирана еднократна покупка е за тв приемник LG с цена 37 000 лв.

"Към днешна дата тенденцията малко се променя – телевизорите намаляват за сметка на дигиталните технологии", каза Бруно Льору.

70 000 лв. пък струва най-скъпата финансирана кола – модел на "Пежо".

Мъжете кандидатстват най-често за кредит с цел покупка на автомобил, а жените – за образование и лечение. Най-активни са хората от София и областта, а най-слаб интерес към потребителските заеми има в Търговище и Смолян.

Льору специално обърна внимание, че "въпреки събитията от предния уикенд (т.е. - изборите за президент, б.р.) и от последните дни и часове" перспективите за България остават добри:

"Имаме стабилен пазар и доста ниско равнище на безработица в страната. Разбира се, можем да сме скептични, но ние сме в България от 15 години и ще продължим да бъдем в следващите десетилетия, надявам се, така че нашата визия е дългосрочна. Прогнозата ни е за добри равнища на заетост, добра консумация, така че в средносрочен план прогнозите са положителни."

Въпреки наличните около 100 000 ПОС-терминала, България остава страна на кешовите разплащания, заключиха от финансовата институция.