"Съпругата пуска любовни бележки на съпруга си". По такъв начин евродепутатът Томислав Дончев описа отчета на премиера Пламен Орешарски за първата година от управлението.

"Документът е дълъг 170 страници и е изключително интересен. От него става ясно, че премиерът е доволен от своите министри, а те са доволни от него и от себе си", анализира Дончев на брифинг в централата на ГЕРБ. Той обяви най-сериозно, че този документ трябва да бъде изучаван от студентите по политически науки, история, психология и психиатрия.

"Не се сещам за друг случай на такова колективно скъсване с действителността", обясни тезата си Томислав Дончев, според когото отчетът на кабинета "Орешарски" е ярко доказателство за това, че подобни симптоми, изучавани от психиатрите, могат да се наблюдават и при големи групи от хора - в случая министри от едно правителство.

"Зад потока от думи в отчета на премиера е неизказано друго – провалихме се, извинете", обяви Дончев.

В ГЕРБ не са съгласни с отчетените от Орешарски успехи в системата за управление на европейски фондове. Изпуснати са няколко факта - че са прекратени плащанията по две оперативни програми; че не е ясно кога България ще започне този програмен период; че не е ясно кога ще започнат плащанията по текущия период и т. н. 

"В отчета няма и коментар за това, че близо 90 общини искат да искат да си прекратят всички проекти в секторите "Води" и "Отпадъци" заради начина на управление на Оперативна програма "Околна среда", настоя Дончев.

"Този отчет няма нищо общо с действителността, не си правете труда да го четете", предложи от своя страна Димитър Главчев. Отчетени са големи успехи в сектор "Финанси", като се говори за повече събрани пари от НАП и митниците. "Събраните пари са 123 млн. лева при годишна програма от 2 млрд. лева - умножете 123 млн. лева по три и пресметнете дали ще се изпълнят приходите при положение, че първото тримесечие винаги е най-силно", призова Главчев.

От ГЕРБ отново подчертаха, че в отчета на премиера липсва информация за състоянието на енергийните дружества, което според Ивайло Московски се оказва най-голямата тайна в държавата. Тотален провал според Московски е и "Южен поток", където има опорочен търг, завишен с над 1 млрд. лева и без правила, спазващи европейското законодателство, за което има и открита процедура срещу България.

Тотален хаос цари и в БДЖ, където са спрени всички реформи. Оценка "Слаб" 2 Московски писа на политиката на кабинета в сектор транспорт и информационни технологии.

"В колапс е и здравеопазването в България като резултат от "експеримента Андреева", добави от своя страна бившият министър Десислава Атанасова, която също посъветва медиите да не си губят времето с това четиво. "Колкото по-бързо това правителство си отиде, толкова по-добре за здравето на обществото", заключи тя.