Испания и Португалия се разминаха днес със спиране на част от еврофондовете заради нарушение на финансовата дисциплина в Еврозоната. 

Европейската комисия обяви, че се е отказала от намерението си да предложи санкциите заради усилията на двете страни да се върнат към нивата на бюджетен дефицит, позволени от Пакта за стабилност и растеж.

Тя взе под внимание и правителствените кризи в тях, които попречиха на необходимите решения във фискалната област.

"Затова не предлагаме спиране на структурни и инвестиционни фондове за нито една от двете страни", каза еврокомисарят по икономиката и финанасите Пиер Московиси.

Процедурите за наднормен дефицит срещу Испания и Португалия остават в сила, но без движение заедно с констатацията, че двете  страни все още са в риск да не отговорят на изискванията на пакта догодина.

В същото време Комисията отбеляза, че ако продължи с мерките за корекция на дефицита, Португалия може тази година да влезе в нормата за бюджетен дефицит от 3 процента от БВП и догодина да излезе от процедурата за прекомерен дефицит. Такава перспектива има и Франция, която е в същата процедура. 

Комисията предупреди още шест държави от Еврозоната - Белгия, Италия, Кипър, Литва, Словения и Финландия - че са изправени пред риск да нарушат изискванията на пакта.

Той поставя горни граници на бюджетния дефицит и на публичния дълг от съответно 3 и 60 на сто от БВП и предвижда глоби и спиране на еврофондове за държавите от Еврозоната, които не ги спазват. За страните извън общата валута санкциите могат да стигнат само до замразяване или отнемане на част от еврофинансирането.

Попадналите в процедура за наднормен дефицит са длъжни в бюджетните си планове да спазват стъпки за неговото съкращаване, които съветът на финансовите министри им предписва по предложение на Комисията.