Европейската комисия предложи днес ЕС да въведе електронна система за задължителна регистрация на пътуващите към неговите държави граждани на трети страни, от които не се изискват визи.

Европейската информационна система за разрешаване на пътуванията (ETIAS) е част от серия мерки, които ЕС взема срещу тероризма след атентатите в Париж на 13 ноември 2013 г. и в Брюксел на 22 март 2016 г.

Регистрацията ще става по електронен път, ще струва 5 евро и ще важи пет години. Системата трябва да заработи от 2020 година, а Комисията очаква държавите-членки и от Европейският парламент да приемат законодателството за нея догодина .

Ако Великобритания дотогава е напуснала ЕС, нейните граждани ще трябва да плащат такса и да се регистрират, за да прекосят Ламанша, каза еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

Това изискване обаче няма да важи за страните, които не са в Шенгенската зона като България, Румъния, Ирландия, Кипър и Обединеното кралство, доколкото те са членки на ЕС, а не трети страни.

Създаването на ETIAS ще струва 212 милиона евро, а годишните разходи по използването ѝ ще са 85 милиона евро, съобщи той. Системата  ще се самоиздържа от събираните такси.

Тя ще позволи на държавите в Европа да идентифицират пътуващите без виза, които представляват потенциален риск. Досега властите имат информация само за онези, които кандидатстват за европейска виза. Но ЕС годишно е посещаван от 30 милиона души от страни извън него, на чиито граждани той е предоставил безвизов режим, каза Аврамопулос. Властите трябва да знаят дали те са регистрирани в полицейските информационни масиви на Европа, посочи той.

ETIAS ще бъде съвместима със съществуващите и новоразработваните гранични информационни системи в ЕС. Те включват визовата информационна система, базата данни на Европол, Шенгенската информационна система, европейските бази данни за пръстови отпечатъци Eurodac и за криминални досиета ECRIS, както и разработваната в момента единна входно-изходна гранична информационна система на ЕС.

Според Комисията 95 на сто от регистриращите се в ETIAS ще могат безпрепятствено да пътуват до ЕС. Тя уверява, че ще има гаранции за опазването на личните им данни, които системата ще пази пази до пет години, както и за правото им в случай на отказ или злоупотреба да се обърнат към съд  и да бъдат обезщетени.  

ETIAS ще включва централно и национални звена, публичен уебсайт и мобилно приложение, чрез които ще се правят регистрациите, унифициран интерфейс за всички държави-членки, защитена комуникационна система и електронна поща. Националните звена ще носят първичната отговорност при оценката на риска и ще вземат решения по молбите автоматично отхвърлени от системата.

Централното звено ще има консултативни функции при определянето и преразглеждането на рисковите индикатори. То ще бъде част от Европейската служба за гранична и брегова охрана и ще включва по един национален представител.

ETIAS ще сверява имената на регистриращите се със списък на наблюдавани лица, съставен и управляван от Европол възоснова на бази данни на ООН и на държавите. В него ще влизат лица заподозрени или съдени за тероризъм и други тежки престъпления.

Попълването на формуляр за ETIAS ще е задължително за лицата над 18 години и ще отнема не повече от 10 минути. То ще изисква само документ за самоличност. Плащането ще се извършва по електронен път. Минути след него кандидатът ще получава положителен отговор или отказ по имейл. При технически проблем молбата може да бъде обработена ръчно от централното или от съответното национално звено на системата, като по този начин времето за отговор  ще се удължава до 72 часа.

Авиолиниите и другите превозвачи ще са длъжни да се уверяват, че пътуващите безвизово до ЕС граждани на трети страни имат оторизация. Дали тя е налице граничарите на входните пунктове на ЕС ще проверят по документите за самоличност на влизащите и да им откажат достъп ако тя липсва.