Плоският данък от 10% за доходите на физическите лица почти сигурно ще важи и през 2017 г. Бюджетната комисия в парламента прие за второ четене пакета данъчни промени, като отхвърли предложението на група депутати от БСП за отмяна на единната ставка и връщане на прогресивното подоходно облагане.

"Безотговорно е да приемем толкова сериозна промяна в данъчната система, предложена от парламентарна група с 38 депутати", каза председателят на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ.

Народните представители от левицата, водени от председателя на парламентарната група Михаил Миков и от Румен Гечев, икономически министър в правителството на Жан Виденов, искаха връщане на данъчната система, която действаше допреди десетина години в България. А именно - колкото по-високи доходи получава лицето, с толкова по-висока ставка да се облагат те.

Конкретното предложение на червените предвижда необлагаем минимум за суми до минималната заплата (бел. ред. - която ще стане 460 лв. от 1 януари 2017 г.), а 10% ставка да се запази само за доходите между минималната заплата и 1000 лв. Оттам следва стръмна скала - 15% данък за горницата над 1000 лв., 20% за горницата над 2000 лв., 25% за горницата над 5000 лв. и 27% за горницата над 10 000 лв.

Текстът за отмяна на плоския данък е донякъде учудващ, тъй като БСП беше една от партиите в правителството на Тройната коалиция (с премиер Сергей Станишев и финансов министър Пламен Орешарски), с чийто гласове през 2008 г. бе въведен 10-процентният налог.

"Въвеждането на плоския данък беше грешка. Няма развита държава в света, която да го прилага", заяви Румен Гечев на днешното заседание.

А колегата му Георги Търновалийски директно обяви, че данъчната тежест трябва да падне върху хората с по-високи доходи. Пропускайки факта, че човек с 5000 лв. месечен облагаем доход плаща сега 500 лв. данък, а лице с 500 лв. доход внася в хазната 50 лв.

Плоският данък действа в над 30 страни по света и навсякъде показва много добри резултати по отношение на по-висока събираемост. От средата на 90-те години бе въведен в прибалтийските републики, по-късно и в други страни от Източна Европа. Същата система действа и в американски щати като Илинойс, Масачузетс, Пенсилвания и др. Македония и Черна гора бяха едни от последните държави, които въведоха плоския данък.

Финансовият министър в оставка Владислав Горанов коментира преди дни, че ако плоският данък отпадне, това ще доведе до увеличение на сивата икономика и по-малка събираемост на приходите в бюджета. Оценката на министерството е, че въвеждането на прогресивно облагане и необлагаем минимум при 460 лв. минимална заплата ще струва на бюджета 1,236 млрд. лв.