СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Сто готвачи, бармани и сервитьори и 55 контейнера с порцеланови сервизи и прибори е изпратила Германия за Световното първенство по футбол в Бразилия. Отделно на място са наети още 8900 души кухненски и обслужващ персонал.

ова разкрива днес за “Шпигел” германският крал на ВИП-кетъринга Клаус Петер Кофлер (49 г.).

Клаус Петер Кофлер

Той е собственик на фирмата “Кофлер & Компания”. Точно тя организира трапезите за рождените дни на канцлерката Ангела Меркел, както и официалните вечери и коктейли при  визити от ранга на Елизабет Втора или Барак Обама.

След мондиала в Южна Африка, сега иде ред и на бразилската футболна фиеста. На Кофлер отново е поверено да обслужва гостите във ВИП-секторите по време на срещи на германския национален тим. За там билетите са много скъпи, малцина могат да си ги позволят, но пък цената включва и пълно меню по избор, както и всякакви напитки. Кофлер очаква гости от ранга на канцлерката Меркел, федералния президент Гаук, Кайзера – Франц Бекенбауер, Пеле...
Изключено е да бъдат предлагани немските наденички (фурстчета) или солените гевреци – брецели, по които германските фенове са луди.

“70 на сто от гостите във ВИП-ложите ще са бразилци и южноамериканци. Длъжни сме да се съобразим с техните вкусови предпочитания – много месо и риба, приготвени по местни рецепти. Ще предлагаме и кайпириня, която е любим коктейл на бразилците (водка, лимони, захар и много лед – б. р.). За целта обучихме над 1000 бармана”, обяснява Кофлер.

Подобна е била тактиката и по време на предишния мондиал в Южна Африка. Там обаче били изпратени 42 контейнера със сервизи и прибори, само вилиците били 98 000. Този път контейнерите са 55. Не че на място не може да се подсигури посуда, но Кофлер държи порцеланът и приборите да са с високо качество и в достатъчни количества от една марка.

Солени и сладки изкушения ще правят готвачите на Кофлер за запалянковците във ВИП-ложите

Попитан толкова ли е важно похапването за бразилците, когато гледат мач, Кофлер отговаря: “Стадионите отварят 3 часа преди началото на двубой. Като мачът свърши, никой не си тръгва веднага, фиестата продължава. Това са между 5 и 8 часа на стадиона. Няма човек, който да прекара някъде над 4 часа без храна и напитки. Ние пък сме амбицирани да предложим блюда, които радват и окото и гостите ни да се питат кое да изберат.”

Докато в Южна Африка германските майстори готвачи са задоволили вкусовете на общо 190 000 ВИП-гости, сега Кофлер очаква далеч повече, тъй като германският национален тим ще се представя в 4 големи града – Рио де Жанейро, Бело Оризонте, Сао Паулу и в столицата Бразилиа. Ако състезателите на треньора Йоахим (Йоги) Льов стигнат  до финала, което е твърде възможно, това ще са 26 срещи. 

Кофлер е направил проучване – бразилците похапват здраво: между килограм и 1,2 кг, което надхвърля капацитета на средния германски запалянко. А и са по-добри пиячи. Така за всеки от десетките хиляди гости на Кофлер е предвидена по половин бутилка марково шампанско и в доста по-големи количества кайпириня и други течни изкушения.

Най-големият кошмар за Кофлер?

“Ще е катастрофа, ако някоя среща бъде отменена. Тогава ще трябва всичко, което с труд и любов сме подготвили, да изхвърлим на боклука.”

Германският национален тим излетя снощи и вече е в страната домакин. Немците са сигурни, че с кетеринга всичко ще е на световно ниво. Дали тимът на Йоги Льов ще се завърне в родината с трофея от мондиала, още никой не знае, но пък може да помечтае.