"Ние искаме стабилност. Призоваваме политическите сили да не изпадат в популизъм. Президентските избори не са избори за Народно събрание. Администрацията да продължи да работи, а не да спира, защото икономиката не може без ежедневната работа на компетентна и надпартийна държавна администрация. Нека да бъде осигурена приемственост във властта, стабилност в управлението, а оттам и в икономиката на страната, поддържането на стабилен бизнес климат, така че да бъде съхранена крехката тенденция на икономически подем."

Това се казва в обръщение на национално представените работодателски организации до политическите сили, държавните институции и гражданите по повод политическата обстановка след изборите.

Под декларацията са се подписали Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската стопанска камара. В същия дух, но с леки корекции, направиха обръщение и от Българската търговско-промишлена палата.

Бизнес съюзите изразяват надежда, че в рамките на консултациите между сегашния и новоизбрания президент, както и между парламентарно представените политически сили ще бъде сформирано компетентно и дейно служебно правителство. Апелът е новият кабинет да осигури приемственост в работата на изпълнителната власт, да проведе коректни избори и България да защити репутацията си на устойчива демокрация.

Ето какво се казва още в обръщението:

"Национално представителните работодателски организации приветстват намеренията на президента г-н Росен Плевнелиев, демонстрирал готовност да осигури гладко предаване на властта на новоизбрания президент – г-н Румен Радев. Бихме желали техният пример да бъде последван от политическите сили, които да се придържат към трезво и зряло държавническо поведение и осигуряване на нормален преход.

Ние приветстваме и своевременното сезиране на Конституционния съд от страна на Президента, което би трябвало да даде пълна яснота за чисто техническата страна на прехода в управлението при изтичащ мандат на Държавния глава и насрочване на предсрочни парламентарни избори."