Европейският съюз се нуждае от нова стратегия спрямо Русия - да говори с нейния народ, а не с управляващите в Кремъл. За това апелира руският предприемач в изгнание Михаил Ходорковски по време на дискусия в Европейския парламент.

"Европа се нуждае от стратегия, - каза той в изслушването, организирано от Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) -  Санкците не се възприемат като санкции срещу кремълската клептокрация, а като санкции срещу руския народ."

ЕС наложи серия от икономически ограничителни мерки на Русия в отговор на анексията на Крим и подкрепата ѝ за сепаратисктия бунт в източна Украйна.

ЕС не може да очаква конструктивни отношения с режима на президента Владимир Путин, който е едноличен, затова пък трябва да търси по-активни връзки с гражданското общество, каза Ходорковски.

"Би било погрешно да се изолира Русия, но също така погрешно би било да не се сдържа Кремъл", каза той.

Според него руснаците са уморени от "конфронтационен език и милитаристична истерия" и мнозинството от тях иска страната им да се налага в света не като заплаха, а с икономическите и с културните си постижения.

Ходорковски (53 г.) живее в Швейцария от 2013 г., след като излежа десет години в наказателна колония в Сибир. Путин го помилва след посредничеството на бившия германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер.

През 2003 г. и 2010 г. Ходорковски получи две последователни присъди за укриване на данъци, пране на пари и присвояване в широко критикувани съдебни процеси. Нефтената му компания ЮКОС се срина, след като властите предприеха действия срещу нея.

Преди да бъде осъден той беше смятан за най-богатия човек в Русия със състояние от 15 милиарда долара, 16-ти в световната класация на милиардерите на сп. "Форбс". Днес богатството му се оценява грубо между 100 млн. и 250 млн. долара.

В днешната дискусия взема участие председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, лидерът на АЛДЕ Ги Верхофстадт и Жана Немцова, дъщеря на убития през 2015 г. руски опозиционен лидер Борис Немцов.