Делегация на Европейския парламент отложи днес планирано посещение в Турция поради несъгласие с нейните власти за "формата на срещите", съобщи пресслужбата на парламента.

Делегацията включва председателят на Комисията по външни работи Елмар Брок (Европейска народна партия, Германия) и Кати Пири, докладчик за Турция (Социалисти и демократи, Холандия).

“Европейският парламент иска да разговаря честно, открито и добронамерено с турските власти. За да стане диалогът, има предусловие да приемете автономността и независимостта на вашия събеседник", каза председателят на парламента Мартин Шулц. "Г-н Брок и г-жа Пири представляват Европейския парламемнт и ние не можем да позволим избирателен подход за това кой с кого говори".

 

Двамата трябваше да заминат за Турция днес в опит да възстановят политическия диалог с властите и с неправителствения сектор, който беше нарушен в месеците след неуспелия опит за преврат на 15 юли т.г. ЕС осъди преврата, но критикува турското правителство за последвалите репресии.

Шулц съобщи, че е е решил да отложи визитата, "за да бъдат зачетени прерогативите на парламента". Това е станало след разговор по телефона с турския премиер Бинали Йълдъръм и с минисъра по европейските въпроси Йомер Челик в Брюксел вчера.