Добилият публичност като "човека на Бойко" представляващ Висшия съдебен съвет Димитър Узунов се класира... последен на експериментален избор за нови членове, който Съветът отигра вчера и днес.

Както е известно, Узунов е обект на всевъзможни опити от няколко души да му се търси отговорност - за избора на хора за среща със западните проверяващи прокурори, за изказването, че Калин Калпакчиев "движи" европроект за 340 000 лв. и т.н. Мнозинството в Съвета обаче винаги парира опитите да понесе последствия, а въпросът бе отнесен и до Народното събрание.

 

Под чертата на влизащите от съдийска квота е и друго от "остриетата" на сегашното мнозинство, което прокарва повечето решения в системата - Галя Георгиева.

На 16 и 17 ноември Съветът пробва електронната система, с която ще се избере част от състава на бъдещия ВСС. В първия ден в гласуването участваха 3019 магистрати, което представлява 71,6% от имащите право на вот 4211 магистрати. Включили са се съответно 1468 съдии, 1186 прокурори и 365 следователи. В процентно отношение най-голяма активност са проявили следователите – 81,29% от имащите право на глас 449 , следвани от прокурорите – 78,43%  от 1512 и съдиите – 65,24% от 2250.

На тях им е подадено да избират между списък от доброволци - членове на настоящия и бившия състав на Съвета.

В резултат на тестовото гласуване са "избрани" съответно от професионалната гилдия трима съдии от 10 кандидати, двама прокурори от 7 кандидати и нито един следовател от петима кандидати за всяка квота, съобщават от Съвета.

Днес биха влезли Даниела Костова (820 гласа), Теодора Нинова (771) и втори член на действащия съвет - Юлияна Колева (744). Под чертата от 50 % +1 остават Галя Георгиева (668 гласа) и още шестима. Сред тях на дъното с 450 гласа, т.е. - с повече от 100 гласа по-малко от втория отдолу нагоре, е Узунов... Макар че на сайта evote.justice.bg нещата са така разбъркани, че да не изглежда последен - хора с по-добър резултат са "ситуирани" по-надолу.

Странният начин на публикуване на резултатите, при който този с най-малко гласове не е най-долу.

Що се отнася до прокурорската колегия, Пенка Маринова и Радка Петрова биха влезли, а петима, сред които настоящите кадровици - Румен Боев и Михаил Кожарев - не. За единственото следователско място не влизат и петимата предложени кандидати, сред които пак има двама от този ВСС - Ясен Тодоров и Румен Георгиев.

Интересно е, че макар от прокурорската гилдия в страната да са гласували общо 1186 души, а от съдийската 1468, дори сред прокурорите няма толкова лош резултат като този на Узунов. Сред некласиралите се обвинители с най-нисък вот е Цони Цонев - 454.

Всъщност симулацията слабо касае Узунов, който е пратен във ВСС от Народното събрание, от квотата на партията на Яне Янев РЗС.

Пред "Правен свят" неназовани магистрати изразяват най-сериозното си опасение - че няма гаранции за тайната на вота. Други пък споделят, че при спусната квота от 6 съдии някъде системата е "забивала", ако желаете да посочите примерно само 3-ма.

Иначе на обсъжданията днес Румен Георгиев - председател на Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“, каза, че поради факта, че хакерски атаки винаги идват от сървъри, базирани в чужбина, системата ограничава гласуването само от айпи адреси, регистрирани в България. Освен това бяха изтъкнати гаранциите за тайна на вота: отделна система  допуска до гласуване, а друга отчита само дадения за отделния кандидат глас. Няма връзка между двете системи. Не може да се направи запис, свързващ допускането до гласуване с конкретно подадения вот, допълни Георгиев.

Той дори уточни, че електронната система е била по-натоварена, тъй като реалното гласуване ще е в различни дни.