Правителствата от ЕС и Европейският парламент се споразумяха на преговори през изтеклата нощ за съюзния бюджет за 2017 година. Той включва 157.9 милиарда евро като поети задължения и 134.5 милиарда евро като плащания. В първоначалното предложение Комисията беше поискала 157,7 милиарда евро като поети задължения 134,9 милиарда евро като плащания.

Поетите задължения покриват пълната стойност на правните задължения, които могат да бъдат подписани през дадена финансова година. Плащанията са реалните разходи на европейския бюджет. Те покриват дължимите разходи през текущата година, които следват от правните задължения, поети през нея и/или през предходни години. 

С 4,7% догодина намаляват разходите на ЕС за икономически растеж конкурентоспособност и социално икономическо сближаване (56,5 млрд. евро).

В рамките на това перо с 11% се увеличават средствата за растеж и заетост (19,3 млрд. евро), но с 11,2% намаляват кохезионните плащания (37,2 млрд евро), т.е. тези свързани с икономическото, социалното и инфраструктурното развитие предимно в новоприетите страни.

Комисията беше обяснила по-рано намалението на кохезионните разходи с това, че в средата седемгодишния програмен период (2014-2020 г.) държавите-членки не могат още да представят готови за разплащане проекти, докато изплащането на останалите от предишния програмен период (2007-2013 г.) завършва. Намалението в рамките на една година не променя общия обем на кохезионните средства в рамките на целия програмен период.

Почти непроменени остават средствата за земеделие (54,9 млрд. евро, т.е. -0,1%), като от тях, като от тях 42,5 млрд. евро (+0,8%) са преки субсидии за земеделците.

С най-голямо увеличение на годишна база, в отговор на терористичните заплахи и миграционната криза, са разходите за сигурност (+25,3%) или близо 3,8 милиарда евро. 

Перото за европейската дипломация е орязано с 6,6% до 9,5 млрд. евро, а за европейската администрация е увеличено с 5% до  9,4 млрд. евро.

390 милиона евро са предвидени за новия европейски инструмент за оказване на хуманитарна помощ на страни от ЕС, изпаднали в криза.