С 98 гласа "за" и 51 "против" депутатите приеха новия бюджет на Националната здравна каса. ГЕРБ получи подкрепа от БДЦ и част от Реформаторите. Едва трима от Патриотите го подкрепиха на първо четене. ДПС и БСП гласуваха "против", Атака не участваха във вота.

Министърът на здравеопазването Петър Москов очаквано бе в парламента и защити бюджета. Той изтъква важността да бъдат приет на първо, а после и второ четене предвиденият план на ГЕРБ, тъй като така се гарантира финансирането на националните приоритети в сектора.

Министърът подчерта, че финансовата рамка е по-добра от миналата година и то с 250 млн. лева. 

"Първо – тази философия, която се предлага от надзора на НЗОК и правителството, е свързана с увеличаването на финансирането на доболничната помощ. На първичната и специализираната доболнична помощ и всички разходи за изследвания и консумативи, които вървят с това", заяви той.

Според него решенията за сектора са взимани чисто и прозрачно пред хората. Той обеща прозрачност и при начинът на разпределени на бюджета:

"Тук много хора говориха за това как на определени болници и лечебни заведения им бил актуализиран по един или по друг начин. Нека да ми кажат кои са тези лечебни заведения, защото такива няма."

Москов реагира и на критиките срещу лекарствената политика като изтъкна, че когато е заел поста, предишните управляващи са оставили много малко отстъпки от фирмите към НЗОК - 2 милиона, а сега са ги увеличи на 85 млн. лева.

"Повечето говориха за изтичане на средства в лекарствата или лоша лекарствена политика. Не знам кой го казва, сигурно има постижения в лекарствената политика", заяви той. 

И обясни, че планът не е следствие на симпатии или политически интереси, а обективен икономически анализ от новата Комисия по здравни технологии, създадена по изискване на Еврокомисията.

"Това не е ляво, това не е дясно, това е смислено. Трябва да мислим за реалността на структурата на населението - възрастно население, бедно население, болно население. Когато се говорят тези неща, трябва да се мисли за ефективността", отбеляза Москов.

Дебатът преди това течеше нормално и без излишна агресия, докато не се активизира депутатът от ПФ Димитър Байрактаров, който повдигна конкретна критика към наредба на Москов, несвързана с бюджета. Според нея се изисква психотест на учителите преди започването на всяка учебна година за безопасност на учениците.

"Вие направихте ли си психотест, господин министър?", попита Байрактаров. "Когато народните представители и новия президент си направят психотест, тогава и за учителите да има такъв."

Според него 100 000 учители искали да отменят теста, защото е унизителен. Депутатът поиска за депутатите и тестове за наркотици и алкохол, вече отхвърляна негова теза. Останалите народни представители игнорираха коментарите на Байрактаров, които нямаше как да отклонят темата на дебата.

След вота депутатите от ДПС коментираха решението си на трибуна в кулоарите. Според бившия финансов министър Петър Чобанов бюджетът не е съставен с истински числа и е откъснат от икономическата реалност. От Движението потвърдиха и че няма да дадат подкрепа на второ четене или да предлагат промени преди това.

"Бюджетът става жертва на погрешно създадената коалиция на популизма", заяви Йордан Цонев.