На една от най-великите дати в историята на българския футбол - 17 ноември, 23 лета след мача на "Парк де Пренс", БФС откри новата си база, точно до резиденция "Бояна".

Нарича се "Дом на футбола" и струва 10 милиона евро. 9,5 млн. от тях са предоставени от ФИФА и УЕФА по различни програми. Останалите 1 млн. лева са осигурени от футболната ни централа. Земята - 60 декара, е дадена от държавата с концесия за 30 години.

И точно този казус, явно още нерешен, изкара 20-30 души на протест пред централния вход на красивия и луксозен комплекс. Хората претендират, че земята им е взета, а още не са обезщетени. Те скандираха "Мафия" и носеха транспаранти с надписи срещу държавата, кметицата на столицата Йорданка Фандъкова и т.н.

БФС няколко години водеше дела за земята, което забави и строежа, а проблемът явно още не е решен.

От ляво на дясно: Атанас Фурнаджиев, вицепрезидент на БФС, Александър Чеферин, президент на УЕФА, Борислав Михайлов, Звонимир Бобан, вицепрезидент на ФИФА и Красен Кралев.

Въпреки това базата беше открита от президента на УЕФА Александър Чеферин, спортният министър в оставка Красен Кралев, шефът на БФС Борислав Михайлов и други видни гости.

"Дом на футбола" разполага с три пълноразмерни терена, единият от които е изкуствен, а останалите са с естествена трева. Има хотелска част, предвидена за лагери на националните отбори от юноши до мъже, собствен ресторант, административна сграда, тенис корт и многофункционална зала, която може да се използва за спортове като баскетбол, волейбол, хандбал и т.н.

В словото си Борислав Михайлов каза, че в последните дни е чул толкова хубави неща за себе си, колкото не е чувал в последните 20 години. Той благодари на ФИФА и УЕФА и на семейството си, че го е изтърпяло в последните 6 години - след като на проекта бе даден старт. Михайлов добави, че като футболисти той и колегите му са сбъднали една мечта на световното в САЩ. А сега като ръководители са прибавили още една с изграждането на новата база.

Един от терените разполага с трибуна с 300 места.

След това Михайлов добави, че трудно е сдържал сълзите си. Датата за откриването не е избрана случайно.

Красен Кралев поздрави Михайлов и го определи като "добър ръководител", един от онези, които оставят нещо за спорта и след себе си.

В тона на Боби влезе и избраният по-рано тази есен за нов президент на УЕФА словенец Александър Чеферин:

"Щастлив съм да бъда тук с вас на откриването на тази националната футболна база. Поздравявам Борислав Михайлов за завършването на този изключително амбициозен проект. Знам, че не беше лесна задача и имаше много трудности за преодоляване, но Борислав бе убеден в целта си да осъществи този проект. Хората може би са били скептични, когато Боби стартира този проект, но сега виждат, че е бил прав.

Знаем, че беше голям вратар, но виждаме, че си смел лидер, който прави много реформи. Някои хора не са щастливи с това и се притесняват от промените, но ние знаем, че го правиш за доброто на българския футбол. Впечатлен съм от резултата от сериозните усилия и смятам, че в дългосрочен план ще помогне за развитието на българския футбол. Възможно най-добрите условия за футбол, трябва да са водещ принцип в работата на ръководителите. Около 11 милиона евро бяха инвестирани в реализирането на този проект.

Впечатлен съм и съм щастлив, че УЕФА инвестира в толкова хубав проект. Без Боби не смятам, че щеше това да е възможно. Това е един от най-хубавите тренировъчни центрове, които съм виждал в Европа. Може би само словенският е по-красив.“

Босът на ФИФА Джани Инфантино е отклонил поканата заради ангажименти, но бе изпратил един от вицепрезидентите си - хърватинът Звонимир Бобан. Футболната легенда приветства създателите на съоръжението и го нарече "невероятно и изумително".