Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на „Южен поток", докато не се постигне разбирателство с Брюксел за газопровода. 

"Обсъдихме въпроса с „Южен поток” и със запитването от страната Европейската комисия относно процедурите на европейското законодателство. Подчертах, че проектът ще продължи само след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним начина на неговото изпълнение по-нататък”, заяви премиерът Пламен Орешарски след срещата си със сенаторите от Конгреса на САЩ Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи, предаде агенция „Фокус”.

"Ние сме страна, силно зависима от един доставчик на природен газ. Запознах сенаторите с усилията в последната година, а и преди това, за диверсификация на доставките на газ и за приоритета, който поставяме на южния газов коридор "Шах Дениз", каза още Орешарски.

"Очевидно бихме искали да видим по-малко руско участие по въпроси, засягащи "Южен поток" и се надяваме проблемът да се реши в координация с европейците", заяви в Министерски съвет сенатор Джон Маккейн след срещата с Орешарски.

Джон Маккейн призна, че по време на срещата е обсъден въпросът, по който има съгласие между България и САЩ - необходимостта от енергийната независимост за Източна Европа и България. "САЩ ще работят със своите задокеански сътрудници за постигането на тази цел възможно най-скоро", гарантира Джон Маккейн.

"Присъединяваме се към премиера и правителството на България, като се стремим първи приоритет да бъде енергийната независимост и това означава да не работим с организации, които са зависими от Русия", добави дипломатично Маккейн.

На въпрос дали компании, които участват за изграждане на „Южен поток”, ще получат санкции и каква ще бъде неустойката, Орешарски обясни: „В момента има запитване от страна на ЕК. В зависимост от консултациите с Брюксел, които предстоят, ще се реши хода на по-нататъшната работа". Премиерът обясни, че не знае дали договорите могат да станат публични, тъй като са между частни компании.

По отношение на двустранните отношения с Щатите Орешарски посочи, че взаимоотношенията ни са на много добро равнище. „В икономическата област може да се желае много повече, най-вече от гледна точна на американски инвестиции, но в останалите сфери не съществува такъв въпрос”, каза той.