Европейската комисия днес се постара да разсее подозрения за конфликт на интереси около германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, който е номиниран за замести Кристалина Георгиева като заместник-председател по бюджета и човешките ресурси.

Вчера Йотингер (63 г.), който отговаря за цифровата икономика и общество, трябваше за пореден път да обяснява поведението си, след като се оказа, че на 18 май т.г. е летял от Брюксел до Будапеща с частния самолет на Клаус Манголд, бивш член на борда на "Даймлер", известен с проруските си позиции.

Унгарското правителство е предложило този вид транспорт, защото поканило комисаря в последния момент, когато нямало друг полет, обясни днес говорителят на Комисята Маргаритис Схинас. 

"Единственият възможен начин беше (Йотингер) да приеме поканата на унгарското правителство, което му предложи този вид транспорт", каза днес Схинас на редовния обеден брифинг на Комисията. 

"Това е в нашите норми, аз към го правил много пъти. Когато правителство ви покани някъде и поеме инициативата и гаранцията да покрие вашите разходи, това не е конфликт на интереси и ако бях доста по-циничен, бих казал, че то спестява пари на данъкоплатците", добави той. "Не става дума за подарък, а за средство за придвижване".

Схинас настоя, че Йотингер не е нарушил кодекса за поведение на комисарите, който ги задължава да обявяват всичките си срещи с представители на интереси.

Манголд е почетен консул на Русия в германската провинция Баден-Вюртемберг, където Йотингер е бил министър-председател от 2004 до 2010 г. Манголд е известен с прякора Господин Русия и настояванията си ЕС да отмени санкциите, които ѝ наложи заради анексията на Крим и подкрепата за сепаратисткия бунт в източна Украйна.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер е информиран за подробностите около полета и продължава да има доверие на Йотингер, каза още Схинас. 

Случката изплува онзи ден в отговор на Йотингер на писмен въпрос от зелените евродепутати Ребека Хармс (Германия) и Бенедек Явор (Унгария).

Схинас каза, че не знае дали унгарското правителство е платило изцяло за частния полет или част от разходите са били за сметка на Манголд, представител на интересите на държава, която е обект на европейски санкции.

Неотдавна Йотингер трябваше да е извини за публични коментари по адрес на китайска делегация и на еднополовите бракове в реч, срещу които протестираха китайското външно министерство, политици от ляво-либералния спектър и правозащитници.

Зелените и либералите обещават да устроят трудно изслушване на Йотингер, когато той се яви за одобрение пред Комисията по бюджети на Европейския парламент. За това още не е насрочена дата. Георгиева напуска поста с в края на декември.

В предишната Европейска комисия начело с Жозе Мануел Барозу Йотингер беше заместник-председател и еврокомисар по енергетиката. 

За частния полет на комисаря първи съобщи унгарският уебсайт 444.hu.