Европейската комисия съобщи днес, че завежда дело срещу България в Съда на ЕС, защото страната ни не изпълнява изцяло европейското законодателство за документите за самоличност.

България не е създала единно звено за контакт, което гарантира задължителен обмен на информация за сигурността на документите, мотивира се Комисията.

Създаването на такова звено е задължително. То позволява достъп до изображенията на пръстовите отпечатъци, които се съхраняват в електронните паспорти и разрешения за пребиваване на граждани на трети държави в ЕС.

С обмена на сертификати посредством единните звена за контакт се предотвратява евентуален неразрешен прочит на биометричните характеристики, които се съхраняват в цифров формат в документите, обяснява в съобщението си Комисията.

Пак чрез звеното компетентните органи на държавите членки получават сигурен достъп до информацията в чиповете на биометричните паспорти, документи за пътуване и разрешения за пребиваване, издадени от други държави членки.

С това че не е въвела тази част от законодателството на ЕС, България лишава другите страни в ЕС от възможността за сигурен достъп и проверка на пръстовите отпечатъци, съхранявани в чиповете на българските паспорти, казва още в съобщението си Комисията.

Срокът за въвеждането на всички единни звена за контакт беше 20 май 2012 г., припомни Комисията. През януари 2014 г. тя изпрати до българските компетентни органи официално уведомително писмо за невъведеното законодателство, а през април 2015 г. — мотивирано становище, т.е. последно предупреждение, преди да се обърне към съда.

В отделна процедура за нарушение днес Комисията отправи последно предупреждение към България да въведе директива за счетоводството от 2013 г. Крайният срок за това е изтекъл на 20 юли 2015 г.

Директивата отменя две предишни и има за цел да намали административната тежест за малките предприятия и да подобри качеството и съпоставимостта на информацията, оповестявана във финансовите доклади. В нея се определят общовалидни за ЕС правила относно годишните финансови отчети, консолидираните финансови отчети и свързаните доклади на някои видове предприятия, съобщи Комисията.