Прокуратурата е обвинила бившият министър на енергетиката Румен Овчаров за безстопанственост, от която са нанесени щети на НЕК в размер на над 190 млн. евро. Днес Овчаров бе призован в столичното следствие, където се яви с адвокат Васил Василев.

"Аз съм доволен след толкова ровене, след толкова политически натиск от г-н премиера Бойко Методиев Борисов. В крайна сметка обвинението ми е за това, че съм допуснал да бъде подписано първото споразумение за "Белене", заяви Овчаров.

И допълни, че това споразумение е подписано в изпълнение на две министерски постановления и международно проведен търг. Според адвоката на Овчаров Васил Василев неговото обвинение няма нищо общо с правото.

За утре призовка има депутатът от ГЕРБ и бивш енергиетн министър Делян Добрев. Преди дни прокуратурата поиска имунитета му а той се отказа. Преди месец с подобно обвинение се сдоби и бившият енергиен министър ПЕтър Димитров.

Според прокуратурата той не е упражнил достатъчно контрол, от което е нанесена вреда на НЕК за 77 млн. евро.

Обвиняеми са и двама бивши изпълнителни директори на НЕК от времето на кабинета "Станишев" - Любомир Велков и Мардик Папазян. Според прокуратурата те не са защитили иинтереса на НЕК, която продала на руската "Атомстройекспорт" старото ядрено оборудване от АЕЦ "Белене".