Софийският градски съд (СГС) спря поредното от поредицата дела, които компанията с международно участие "Глориент инвестмънт" води срещу "Техномаркет" АД в опит да си получи наемите и да ги изхвърли от обектите. Този път става въпрос за складово хале в софийското с. Сеславци, за което веригата, за която преди време депутатът Делян Пеевски официално призна, че е негова, не плаща наем.

Схемата на "Техномаркет" обаче е проста - за всичките процесни търговски обекти те са завели контрадела, с които оспорват договорите за покупо-продажба от 2006 г. или тук-там за наем. Така днес съдия Мария Райкинска призна, че дълго се е чудила върху казуса. И накрая реши делото да бъде спряно, докато завърши другият процес - пак в СГС, засягащ изначалния въпрос кой е собственик. Това стана въпреки възраженията на ищците от западната фирма, че действителността на наемния договор (който "Техномаркет" очевадно не изпълнява) няма отношение към проблема със собствеността.

С думи прости - това делото ще продължи, когато има решение по "голямото" - за собствеността, а то е на фаза... начална размяна на книжа. Така чуждестранните инвеститори ще има да почакат за наема.

Както Клуб Z писа, абсолютно по същия начин приключи преди седмица и друг напълно идентичен процес между същите страни. Там ставаше въпрос за магазина в Пловдив, но то се води в СГС и стана ясно, че адвокатите на "Техномаркет" водят за същия обект в Града на тепетата дело за нищожност на самия договор за покупко-продажба... Нищо че 10 години не са имали проблем с него. Съдия Жаклин Комитова спря делото за неизплатения наем до приключване на процеса за това кой е изначален собственик.

Най-ранното от поредицата дела от сагата стартира в Софийския градски съд на 7 октомври. Казусът бе разгледан и обявен за решаване в едно заседание, т.е. - чака се думата на магистратите. Там ставаше въпрос за магазин в Кърджали, за който "контрапроцесът" със собствеността по неясни причини се гледа в Пловдив, написа тогава "Де факто легал". Изобщо - когато "Техномаркет" е ищец, се наблюдават интересни лупинги в подсъдността - например съдът във Враца без проблем е образувал дело за магазина в Бургас. В окръжния съд в Пловдив пък са образували дело за нищожност на сделката за магазин в Плевен и за нищожност на договор за наем на обект във Велико Търново. Нещо повече – заради новообразуваните дела пловдивският съд спира изпълнително производство за наема във Велико Търново и изпълнително дело в София.

На споменатото заседание миналата седмица присъства търговският аташе на английското посолство Тим Бусоре, тъй като в "Глориент" има и инвеститори от родината му. На делото стана ясно още, че от 5 западноевропейски бизнес камари са написали писмо до различни институции от ръководството на държавата, в което изразяват опасенията си, че в България има „недостиг на върховенство на закона“.

Предисторията

През 2006 г. „Глориент” купува голяма част от тези имоти от „Техномаркет” и веригата остава в тях вече като наемател. До 2016 г., в продължение на 10 г. наемът е плащан, проблеми няма. Проблемите започват през януари т.г., когато след смяна на собствеността в „Техномаркет” основен акционер във веригата става „НСН Инвестмънт“ ООД, собственост на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. От май т.г. едноличен собственик на „НСН Инвестмънт“ е депутатът. Акционери в „Глориент инвестмънт БГ” от своя страна отдавна са международните инвеститори East Balkan Properties, Utilco Emerging Markets, Newray Limited, Hellet House.

През август управляващият директор на East Balkan Properties Майкъл Юлер даде пресконференция, на която обвини „Техномаркет“, че се опитва да ограби собствеността им.