Софийската градска прокуратура готви обвинение на здравния министър Петър Москов за скандала с ваксините от началото на годината, съобщава "Правен свят". Заедно с него с обвинение ще се сдобият и двама негови заместници. Москов е призован да се яви в следствието следващата седмица.

Потърсена за коментар, говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова казва пред правния сайт, че "... Каквото има да каже прокуратурата, ще го каже в понеделник."

В началото на годината държавното обвинение образува досъдебно производство във връзка с бартер на ваксини между България и Турция. През 2015 г. страната ни получи 100 000 дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от югоизточната съседка. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. Ваксината е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат на имунизация срещу тези заболявания. Като добавка към дарението е пристигнала и ваксина "Еувакс B" срещу Хепатит B, която е непозволена за ползване у нас и Министерството на здравеопазването обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен бежански натиск.

В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас.

Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради системни проблеми с доставките по производствени причини, които се задълбочиха през пролетта на миналата година. Така се стига и до дарението.

Предмет на започналото в началото на годината разследване не беше дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини, каза по онова време главният прокурор Сотир Цацаров. В същото време Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска от МЗ и от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) да предприемат всички необходими мерки петкомпонентната "Пентаксим" и моновалентната "Еувакс" да не се употребяват в България, защото нямат разрешително за употреба.

Тогава Цацаров напомни, че има два паралелни договора за дарение - единият за ваксини към България и другият - ваксини от България към Турция. Цацаров каза още, че предмет на разследване са евентуални длъжностни нарушения и престъпления при износа и вноса, свързани с икономическите параметри на размяната.

"Т.е. ще се разследват икономически показатели, а не медицински показатели", бяха думите на главния прокурор.

По скандала с ваксините вече има един обвиняем. Снощи БНТ съобщи, че Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинение за безстопанственост на Росен Алексиев от държавната фирма за производство на ваксини "Бул Био". Обвинението е във връзка с произведените над един милион неетикетирани ампули с ваксини срещу тетанус по поръчка на турската фирма "Тюрк илач".

Потърсен от Клуб Z министър Петър Москов не вдига телефона си.

Още при новината за досъдебното производство през януари обаче, той свика извънредна пресконференция, на която обяви, че няма никакви нарушения, а става въпрос за разминаване в терминологията.

"Разрешението за употреба всъщност не означава полезност или вредност на ваксината, а означава право за търговия с нея. Това, че прокуратурата е констатирала, че внесеният от Турция "Пентаксим" няма регистриран на територията на България притежател на разрешение за употреба не го прави незаконен" - обясни Москов.

"Това е не просто законно, а нужно. Който не го прави, е лош министър", допълни тогава той.

Интересно е, че през януари и премиерът Бойко Борисов бурно защити Москов с думите, че застава зад него, че работата е негово дело, че е говорил с Турция и нарече проблема "абсолютно изкуствен"

Ако Москов получи обвинителен акт, той ще е четвъртият обвиняем бивш министър или министър в оставка само за последните седмици.