Френската компания "Оранж" (бившият "Франс телеком") планира да купи "Виваком", най-големия телеком в България, който в миналото беше държавен монополист. Новината съобщи първо френското издание La Lettre de L'Expansion, а после Les Echos излезе с материал под заглавие "Виваком" в оптическия мерник на "Оранж". 

"Да, вярно е", отговаря на въпрос за интереса към "Виваком" Рамон Фернандес, заместник-главен изпълнителен директор на "Оранж". 

И добавя, че това е "една от многото теми" за компанията. "Оранж" има интерес и към MCI, най-големия телеком в Иран. Наскоро френската група купи и Sun Communications, водещ кабелен оператор в Молдова.

"Виваком" е търговската марка на "Българската телекомуникационна компания" (БТК). От края на август т.г. най-голям акционер в българското дружество е Спас Русев, собственик и на футболния отбор "Левски". Той притежава 46% от капитала. Останалите акции се държат от руската ВТБ, от „Делта кепитъл инвестмънтс”, управлявана от Милен Велчев, Георги Велчев и Красимир Катев, и от групата на облигационерите.

Малко по-късно от "Виваком" излязоха с официална позиция. Ето какво казват от компанията:

"В резултат на публикации в медиите за потенциална продажба на компанията, ръководството на VIVACOM беше информирано от акционерите, че към момента няма задействан процес по продажба на компанията и на този етап няма планове в тази посока. VIVACOM е фокусирана върху предоставяне на висококачествени телекомуникационни услуги и извършва своята ежедневна оперативна работа, както обикновено".