Европейският съюз трябва да стане и отбранителен. Той трябва да отговори на заплахите за сигурността на Европа, като накара въоръжените сили на своите държави да работят по-добре заедно, се казва в проекторезолюция, която Европейският парламент се очаква да да гласува идния вторник, съобщи пресслужбата на парламента. 

Документът препоръчва държавите членки да отделят 2 на сто от брутния  си вътрешен продукт за отбрана, да създадат многонационални сили и оперативен щаб на ЕС. Той трябва да планира и води операции по управление на кризи и да позволи на ЕС да действа там, където НАТО не желае, се казва в резолюцията.

"Счита, че държавите членки следва да развият способности, които да могат да се разгърнат в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО), за да бъде възможно да се предприемат самостоятелни действия в случаите, когато НАТО не иска да предприеме действия или когато предприемането на действия от ЕС е по-целесъобразно", се казва в резолюцията.

"Счита, че един наистина силен Европейски съюз за отбрана трябва да предлага гаранции и способности на държавите членки, които надхвърлят тези, с които те разполагат", пише още в нея. "Пътят към Европейски съюз за отбрана трябва да започва от една изцяло преразгледана ОПСО въз основа на принцип на силна колективна отбрана, ефективно финансиране и координация с НАТО; счита, че като необходима стъпка към Европейски съюз за отбрана, със засилващото се интегриране на вътрешната и външната сигурност, ОПСО трябва да преминава отвъд управлението на външни кризи, така че действително да гарантира общата сигурност и отбрана за цялата област на свобода, сигурност и правосъдие и да позволява ангажирането на ЕС на всички етапи от кризите и конфликтите".

Докладчикът Урмас Пает (либерал, Естония) призовават за повече европейска подкрепа за държавите, които се борят срещу т.нар. Ислямска държава или Даеш.

В отделна резолюция, която се очаква да бъде гласувана в сряда, се казва, че ОПСО трябва да бъде радикално преразгледана, за да се гарантира стратегическата независимост на ЕС.

Тя призовава 28-те правителства в ЕС да създадат фонд за спешно финансиране за началните фази на военни операции и предлага да започне такава операция в рамките на ОПСО в Ирак с участието на държавите членки, участващи в коалицията срещу Ислямска държава.

"ЕС следва да подпомага последователно държавите членки, участващи в коалицията срещу самопровъзгласилата се Ислямска държава, като разработи операция по линия на ОПСО, насочена към обучението, в Ирак", се казва в предложения текст.

Докладчик е Йоан Мирча Пашку (Социалисти и демократи, Румъния) бивш министър на отбраната.