Кристалина Георгиева отрече медийни твърдения, че напуска Европейската комисия поради непоносимост към шефа на кабинета на председателя ѝ Жан-Клод Юнкер.

Европейското издание на американския в. "Политико" публикува вчера обширна статия за германеца Мартин Зелмаир. В нея той е представен като сивия кардинал на Берлемон (централата на Комисията в Брюксел), който налага волята си на комисарите, ограничава достъпа им до председателя, меси се във важни политически решения и всява страх сред еврочиновниците.

"Г-жа Георгиева работи много добре с председателя на Комисията и с началника на неговия кабинет. До момента винаги са успявали да намерят решения на трудните въпроси, които са изниквали в рамките на сътрудничеството им", заявиха от кабинета на Георгиева в писмен отговор на молба на клуб Клуб Z да потвърди или да отрече твърденията.

Според публикацията чашата на Георгиева преляла, когато Юнкер, без да се консултира със заместниците си, обявил по-рано т.г., че назначава бившия френски комисар Мишел Барние за главен преговарящ от страна на ЕС по излизането на Великобритания от него.  

"Политико" я цитира, че казала за негов онлайн бюлетин през септември: “Комбинацията с Мартин Зелмаир е просто отровна" и че привела примера с номинацията на Барние.

"Франс Тимерманс (първият заместник на Юнкер - б.а.) и аз се спогледахме и си казахме същото: повече не мога да търпя това", е цитирана да казва Георгиева пред "Политико".

Изданието я цитира и да недоволства от критики, отправяни от Юнкер и Зелмаир към европейски столици, които не са назовани:

"Ние подкопавахме единството на Съюза, като сочехме с пръст държави членки".

"Тя никога не е давала интервю на никоя медия по тази тема", твърди в писмото си до Клуб Z екипът ѝ. 

"Договореният днес (в четвъртък - б.а.) бюджет (на ЕС - б.а.) за 2017 г. е поредното доказателство, че г-жа Георгиева постига успех след успех по поверените й от Председателя Юнкер задачи и че се ползва с неговата пълна подкрепа", се казва още в него.

"Политико" цитира и Зелмаир да казва, че между Георгиева и него има силна взаимна лоялност и не вярва тя да напуска с лоши чувства към него.

“Мисля, че г-жа Георгиева знае много добре какво председателят и аз лично направихме за нея”, е цитиран да казва той. “От моя страна мога да кажа само, че председателят и аз имаме много близки и добри отношения с г-жа Георгиева. Винаги я подкрепяхме. Тя винаги ни подкрепяше".

Георгиева (63 г.) подаде оставка от Комисията на 29 октомври т.г. след почти седем години работа в нея, за да стане главна изпълнителна директорка на Световната банка, където е преминала по-голямата част от международната ѝ кариера. В Брюксел тя беше комисарка по международното сътрудничесво, хуманитарната помощ и отговора на кризи в екипа на Жозе Мануел Барозу и заместник-председателка по бюджета и човешките ресурси в екипа на Юнкер.

Зелмаир (45 г.), адвокат, беше шеф на кампанията на Юнкер за европейските избори през 2014 г., а преди това - началник на кабинета и говорител на Вивиан Рединг, комисарката от Люксембург в двете комисиии на Барозу.

Според "Политико" гръб на кариерата на Зелмаир е бил влиятелният председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент Елмар Брок (ЕНП, Германия), който го е препоръчал на Юнкер като "бруталния" човек в сянка, способен да държи под контрол комисарите. Запознати смятат Брок за "гласа на Ангела Меркел", канцлерката на Германия, в Европейския парламент.